Sant Joan Baptista (0) - Ermita del Crist de la Bona Mort - BELLÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13423)

Localització Sagristia
Diàmetre 30
Altura del bronze 29
Vora 3
Pes aproximat 16
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1879
Descripció Té una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN JUAN BAUTISTA". Al mig disposa d'una creu amb pedestal. Finalment té al mig peu una inscripció amb el nom d'un poble, fet poc habitual a aquest moment, i l'any de fosa: "GAUARDA AÑO 1879". La lletra U del nom del poble segurament representa una V.
Terç (T) (cordó)
"SAN JUAN BAUTISTA"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) "GAUARDA AÑO 1879"
(3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes La presència del cigonyal permet intuir que es voltejava manualment amb una corda unida a aquest.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja de Fusta original.
Estat actual Està guardada a la sagristia de l'ermita. Conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està dotada amb cigonyal.
Mecanismes de toc (09) Cigonyal.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1879 possiblement per Vicente Domingo Rosas o Roses perquè la creu és semblant a la d'altres campanes d'aquest fonedor. El nom de Gavarda a la campana planteja nombrosos dubtes i possiblement aquesta campana, o una anterior a ella, provingueren del despoblat d'Alcosser de Gavarda, que tenia per titular de la parròquia a Sant Joan Baptista.
Propostes Cal restaurar la campana. Aquesta s'ha de netejar-la per dins i per fora. Vist el mal estat de la truja es recomana canviar algunes peces o el conjunt per altra nova que imite fidelment el perfil de la que té actualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (23-04-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF