Maria Mateua, la grossa (5) - Arxiprestal de Sant Mateu - SANT MATEU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1335)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 119
Altura del bronze 90
Vora 11,5
Pes aproximat (en quilos) 976
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1929
Descripció La campana té en sis de les anses motius zoomorfs i a l'espatlla una garlanda amb querubins. Seguidament, hi ha al terç dos grups de dos cordons i entre ells una senzilla inscripció amb els seus noms: "MARIA MATEA". L'espai restat està ocupat per diversos motius decoratius. Al terç també hi ha una combinació de motius vegetals i àngels que conformen unes garlandes. Al mig té una creu de calvari, una Immaculada Concepció amb el monograma de Maria, un motiu que representa als àngels adorant l'Eucaristia i la marca de fàbrica: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE / ROSES HERMANOS / (escut España) / Cno TRANSITS JUNTO Ctra MADRID". A continuació, hi ha de nou dos grups de dos cordons, entre els quals es disposen diverses flors soles i esta inscripció: "ANO 1929". Tant a la part superior, com a la inferior dels cordons hi ha diverses garlandes. Finalment, al peu es repeteix l'esquema de dos grups de dos cordons i hi ha una sanefa.
Anses Sis anses amb motius zoomorfs.
Espatlla (H) (garlanda amb querubins)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals) "MARIA MATEA"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i àngels)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (marca del fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE / ROSES HERMANOS / (escut España) / Cno TRANSITS JUNTO Ctra MADRID"
(06) (àngels adorant l'Eucaristia)
(09) (Immaculada Concepció i monograma de Maria)
Mig peu (MP) (garlanda)
(2 cordons)
(sanefa amb flors soltes) "ANO 1929"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
(sanefa)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores amb repetició.
Truja Fusta Paccard
Estat anterior L'any 1997 la campana estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu.
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de la foneria Paccard i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està fixat amb tires de cuir i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall (09) motor impulsos MOVOTRON
Intervencions Durant la dècada dels anys 60 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar la campana. La truja de fusta anterior es canvià per una nova de ferro i la dotaren amb mecanismes de toc automàtic. La instal·lació va ser restaurada per ERMEC en març 1998, dotant a la campana amb truja de fusta de perfil diferent del tradicional local. Els mecanismes de toc automàtic es canviaren per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Estat previ a la restauració] (1997)
  • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (01-03-1998)
  • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (01-03-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentación fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (04-08-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-08-2021
31 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 102 Visitants: 102 Usuaris: 0