Alfredo (7) - Parròquia de l'Assumpció - LA VALL D'UIXÓ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13344)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 125
Altura del bronze 101
Vora 11
Pes aproximat 1131
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1991
Descripció La campana té al terç una inscripció amb el seu nom: "ALFREDO". Al mig trobem la següent inscripció: "DONADA PER N'ALFREDO PORCAR SEGARRA / A LA PARRÒQUIA DE LA MARE DE DÉU DE L'ASSUMPCIÓ / DE LA VALL D'UIXÓ / SEGÓN CENTENARI ABRIL DE 1991". Aquesta indica el nom del donant, el de la parròquia i municipi, a més de commemorar la celebració de les festes del segon centenari del campanar. També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION DE CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "ALFREDO"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Monograma de Maria)
(06) "DONADA PER N'ALFREDO PORCAR SEGARRA / A LA PARRÒQUIA DE LA MARE DE DÉU DE L'ASSUMPCIÓ / DE LA VALL D'UIXÓ / SEGÓN CENTENARI ABRIL DE 1991"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION DE CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de fusta nova de perfil tradicional valencià
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de xapa metàl·lica amb un perfil que tracta d'imitar el de tradicional valencià de fusta. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Aquesta campana va ser fosa l'any 1991 amb motiu de les festes del segon centenari del campanar. A l'igual que la resta de bronzes, es va fondre als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa foneria la va instal·lar i dotar amb mecanismes toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (25-04-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-09-2018
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-06-2020
  Convertir a PDF