Lourdes (6) - Parròquia de l'Assumpció - LA VALL D'UIXÓ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13343)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 113
Altura del bronze 90
Vora 9
Pes aproximat 835
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1991
Descripció La campana té al terç una inscripció amb el seu nom: "LOURDES". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION DE CAMPANAS / SALVADOR MANCLUS / VALENCIA". Igualment trobem al mig la següent inscripció: "DONADA A LA PARRÒQUIA / DE LA MARE DE DÉU DE L'ASSUMPCIÓ / DE LA VALL D'UIXÓ / PER LOURDES ABAD I ORENGA / REINA DE LES FESTES / SEGON CENTENARI 1991". Aquesta és de tipus commemoratiu i serveix de document de la història de la propia campana.
Terç (T) (cordó)
(cordó)
(06) "LOURDES"
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (Monograma de Maria) / (marca de fàbrica) "FUNDICION DE CAMPANAS / SALVADOR MANCLUS / VALENCIA"
(06) "DONADA A LA PARRÒQUIA / DE LA MARE DE DÉU DE L'ASSUMPCIÓ / DE LA VALL D'UIXÓ / PER LOURDES ABAD I ORENGA / REINA DE LES FESTES / SEGON CENTENARI 1991"
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro que imita les de fusta
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de xapa metàl·lica amb un perfil que tracta d'imitar el de tradicional valencià de fusta. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Aquesta campana va ser fosa l'any 1991 amb motiu de les festes del segon centenari del campanar. A l'igual que la resta de bronzes, es va fondre als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa foneria la va instal·lar i dotar amb mecanismes toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (25-04-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-09-2018
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-05-2020
  Convertir a PDF