Maria Immaculada i Bàrbera (4) - Parròquia de la Puríssima Concepció - OTOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1331)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 106
Altura del bronze 82
Vora 13
Pes real 689
FonedorBARBERÍ (OLOT)
Any fosa 1992
Descripció La campana té una inscripció al terç amb les advocacions a les quals està dedicada: "MARIA INMACULATA ET BARBARA". Aquesta es tradueix com: "MARIA IMMACULADA I BÀRBERA". Al mig té una creu i a següent inscripció amb una senzilla oració: "MATER OTENSIS / ORA PRO NOBIS". Aquesta es pot traduir com: "MARE D'OTOS PREGA PER NOSALTRES". També al mig té una imatge de la Immaculada i la següent inscripció, també en llatí: "MARIA INMACULATA ET BARBARA VOCOR / NOMINI TUO, INMACULATA VIRGO, / ECCLESIAM HANC / ANTE DUCENTOS QUINCUAGINTA ANNOS / AEDIFICATAM MEA LINGUA PROCLAMO, / CUM FILII TUI IN PIGNUS AMORIS / ME TIBI DONANT / HAC DIE 8 DECEMBRIS ANNO 1.992 / AUGUSTINO GARCIA - GASCO ET VICENTE / ARCHIEPISCOPO VALENTINO / IESU CORBI VIGADANY / PAROCHO. / ORA PRO POPULO NOSTRO OTOS". Aquesta es pot interpretar així: "EM DIC MARIA IMMACULADA I BÀRBERA, AL TEU NOM MARIA IMMACULADA ES VA CONSTRUIR AQUESTA ESGLÉSIA ARA FA DOS-CENTS CINQUANTA ANYS, LA MEUA LLENGUA PROCLAMA AMB FILIAL AMOR QUE EM VAN OFERIR A VÓS EN AQUEST DIA 8 DE DESEMBRE DE L'ANY 1992, AGUSTÍ GARCÍA-GASCO I VICENTE ARQUEBISBE DE VALÈNCIA JESÚS CORBÍ VIGADANY RECTOR, PREGA PEL NOSTRE POBLE D'OTOS".
Terç (T) (cordó)
"MARIA INMACULATA ET BARBARA"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu) "MATER OTENSIS / ORA PRO NOBIS" / "BARBERI - OLOT"
(06) (Immaculada Concepció) "MARIA INMACULATA ET BARBARA VOCOR / NOMINI TUO, INMACULATA VIRGO, / ECCLESIAM HANC / ANTE DUCENTOS QUINCUAGINTA ANNOS / AEDIFICATAM MEA LINGUA PROCLAMO, / CUM FILII TUI IN PIGNUS AMORIS / ME TIBI DONANT / HAC DIE 8 DECEMBRIS ANNO 1.992 / AUGUSTINO GARCIA - GASCO ET VICENTE / ARCHIEPISCOPO VALENTINO / IESU CORBI VIGADANY / PAROCHO. / ORA PRO POPULO NOSTRO OTOS"
Mig peu (MP) (cordó)
"+ MARE NOSTRA INMACULADA + D'OTOS LLUM CLAR ESTEL + CONDUIU-NOS MARE SANTA + DE LA VOSTRA MA + AL CEL"
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores amb repetició.
Truja Ferro Manclús nova
Estat anterior L'any 2003 tenia una maça exterior per tocar les hores.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Té una roda plantejada per mecanitzar-la amb motor de vol continu (que no es va instal·lar) i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall amb passador i sense cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1992, segurament pel trencament d'una més antiga que datava l'any 1955. Va ser refosa a la foneria Barberí d'Olot (Girona) i instal·lada amb truja de ferro. Posteriorment la mecanitzaren amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar la batallera actual per altra que permeta instal·lar un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La campana va molt "boba". Toca les hores amb repetició. Pes segons el Llibre Otos, Geografia, Historia i Patrimoni.

"MARE NOSTRA IMMACULADA / D´OTOS LLUM I CLAR ESTEL / CONDUÏU-NOS. MARE SANTA / DE LA VOSTRA MA AL CEL" (inscripcions documentades a la primera presa de dades)

Autors de la documentació

 • RUBIO CONSTANT, Raul (08-12-2003)
 • MONTELL TORMO, Isaac (03-05-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (10-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-03-2020
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-01-2021
  Convertir a PDF