La Tercera (3) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - LLUTXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13201)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 73
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat 225
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1925
Descripció La campana té una rica iconografia, habitual a les campanes foses als tallers de la foneria Hermanos Roses. Al terç trobem aquesta inscripció que indica el patrocini municipal de la campana i la data de fosa: "COSTEADA POR EL MUNICIPIO DE LUCHENTE. AÑO 1925". Al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cino TRANSITOS JUNTO Ctra. MADRID".
Terç (T) (2 cordons)
"COSTEADA POR EL MUNICIPIO DE LUCHENTE. AÑO 1925."
(2 cordons)
(garlanda amb corones, flors, querubins i àngels)
Mig (M) (00) (Monograma de Maria)
(03) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cino TRANSITOS JUNTO Ctra. MADRID"
(06) (Creu amb decoracions vegetals i humanes) "INRI"
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa de flors)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Desconeixem l'estat de la campana abans de la mecanització, però podria tant estar fixa (com a campana de rellotge) com dotada de truja de fusta i mecanismes per tocar-la manualment.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús. Té un motor d'impulsos per voltejar-la i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions Va ser fosa l'any 1925 per encàrrec de l'Ajuntament de Llutxent a la foneria Hermanos Roses de València. Sembla que l'any 1974 era l'única campana de la torre que no estava trencada i la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Es va dotar també de truja de ferro.
Propostes La campana deu ser restaurada, prenent com a model de la intervenció la campana gran del mateix campanar. En primer lloc es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, seguidament la truja de ferro deuria renovar-se per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu actual es deu canviar per altre d'impulsos, que permeta el toc manual de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (09-08-2014)
 • MONTELL TORMO; Isaac (20-02-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2018
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF