Miracle (1) - Ermita de la Mare de Déu dels Dolors Gloriosos - TURÍS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13011)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 61
Altura del bronze 44
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 131
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1946
Descripció En primer lloc, trobem al mig la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / SUCESOR DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Seguidament té les següents inscripcions, també al mig: "MILAGR S / ERMITA DE NTRA. SRA. DE LOS DOLORES DE TURIS / BAUTIZADA EN 14 - IV - 1946 POR EL REVDO CURA PARROCO Dn FRANCISCO RODRIGO LÁZARO / PADRINOS Dn CLAUDIO GENEVOIS PALOMAR Y Dña TRINIDAD LATORRE LACASA"".

Aquesta inscripció indica en primer lloc el nom que se li va donar a la campana. Les lletres estan adherides a la superfície de la campana, motiu pel qual li falten lletres a la paraula "MILAGROS". No obstant, hi han marques que permeten identificar les lletres faltants. Seguidament indica el lloc al que va destinar. Aquest fet és habitual entre les campanes posteriors a la Guerra Civil (1936-1939), indicant el nom del poble i més concretament el lloc on estaria ubicada. El nom del poble en les inscripcions queda justificat perquè durant la Guerra centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. A més deixa constància del dia en que es va beneir, el del rector i els padrins de l'acte de benedicció.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (4 cordons)
(sanefa vegetal)
(4 cordons)
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / SUCESOR DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "MILAGR S / ERMITA DE NTRA. SRA. DE LOS DOLORES DE TURIS / BAUTIZADA EN 14 - IV - 1946 POR EL REVDO CURA PARROCO Dn FRANCISCO RODRIGO LÁZARO / PADRINOS Dn CLAUDIO GENEVOIS PALOMAR Y Dña TRINIDAD LATORRE LACASA"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó gruix)
(garlanda vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de ferro i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposa de batall lligat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions Ens trobem davant d'una campana típicament industrial i de fabricació seriada. Va ser fosa al Grau de València als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal sense estar encarregada per a cap lloc. Aquest fet va ser comú a partir dels anys 40. Les inscripcions s'afegiren amb posterioritat, quan l'encarregaren per a L'Ermita de la Mare de Déu dels Dolors de Turís. Per aquest motiu les lletres del nom de la campana, també de bronze, s'adheriren amb posterioritat a la fabricació de la campana. La resta s'afegiren indicint a la superfície del bronze.

El dia 14 d'abril de 1946 va ser beneïda i pujada després al campanar. Durant la segona meitat del segle XX va ser mecanitzada, canviant la truja de fusta per altra de ferro. La mecanització es va completar amb la instal·lació d'un motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradicional, per aquest motiu es deuria restaurar. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià. El bronze es deu netejar per dins i fora, de forma que la campana recupere la sonoritat original. Finalment els mecanismes de vol es deurien renovar per un motor d'impulsos i electromall monofàsic, que imiten els tocs tradicionals i permeten tocar manualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-01-2016
16 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 74 Visitants: 74 Usuaris: 0