La Mitjana (3) - Parròquia dels Sants Joans - ESTIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 89
Altura del bronze 68
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 408
FonedorCALLEJA, DE LA
Any fosa 1764
Descripció En el terç compta amb la següent inscripció en llatí i espanyol: "S✱MARIA✱Y✱S✱BARBARA✱ORATE✱PRONOBIS✱ ANO ✱ I ✱ 7 ✱ 6 ✱ 4", que correctament escrita seria: "SANTA MARIA Y SANTA BARBARA ORATE PRO NOBIS AÑO 1764" i que podem traduir com: "SANTA MARIA I SANTA BARBERA PREGUEU PER NOSALTRES". Aquestes senzilles invocacions a la Mare de Déu i Santa Bàrbera, patrona dels campaners deriven de la Lletania dels Sants, oració cantada en determinades celebracions de l'Església per suplicar intercessió dels Sants. Al mig té una sanefa amb diversos motius, tres sargantanes i una creu amb pedestal i tres claus. Aquests motius són idèntics als de la campana major de l'església parroquial de Gátova i permeten relacionar la campana amb el fonedor que figura a aquesta segona.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons) /
"S✱MARIA✱Y✱S✱BARBARA✱ORATE✱PRONOBIS✱ ANO ✱ I ✱ 7 ✱ 6 ✱ 4" /
(cordó) /
(garlanda de triangles invertits) /
(07) (sargantana)
Mig (M) (00) (creu) /
(cordó) /
(garlanda) /
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la sala de les campanes i repics des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica. És també tocada de forma manual alguns dies festius.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, així com una llarga corda unida al batall per tocar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització comptava amb truja de ferro de la casa Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i martell. Després de la restauració de 1999 va quedar instal·lada amb truja de fusta, motor d'impulsos i electromall. Fins a la segona restauració comptava amb una truja clevillada i prou descompensada en relació amb el pes de la campana. Des de 1999 tenia una truja de fusta CLOCK-O-MATIC en substitució d'aquesta i estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall. La truja tenia els mateixos problemes que la resta de campanes de la torre de clavills i falta de pes.
Estat actual Es troba en un bon estat, instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a la sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (09) electromartell monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa en 1764 amb el Cimbalet, possiblement pel mateix fonedor de la campana gran de Gátova, que signa aquesta campana com a "DE LA CALLEJA". Presenta una rica decoració vegetal amb diversos motius i tres sargantanes, fet que indica que és una campana refosa, ja que aquesta era una forma d'indicar-ho. A mitjans del segle XX la Casa Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. En 1999 va ser restaurada, instal·lant una nova truja de CLOCK-O-MATIC i sent de nou mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Per segona volta va ser restaurada l'any 2011 per ELECTROCAMP S.L. substituint aquesta truja per una altra de fusta de perfil valencià i netejant la campana per dins i fora. Tornà al poble i junt amb la resta del joc de campanes es va beneir la restauració el diumenge 27 de març de 2011. Va ser instal·lada la setmana posterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Campana de só regular, gangosa.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-06-1999)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2002)
  • CORRESA i MARÍN, Ignasi (31-01-2007)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-11-2010)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (27-03-2011)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (18-05-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2020
30 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 94 Visitants: 94 Usuaris: 0