Tecla-Dolors-Francesca (1) - Parròquia de Sant Cristòfol de Premià - PREMIÀ DE MAR (CATALUNYA)

(Referència 12892)
Localització Cel·la de campanes
Diàmetre 86
Altura del bronze 89
Pes real 407
FonedorBARBERÍ (OLOT)
Any fosa 1960
Estat actual La campana està penjada amb jou de ferro retro, i venta amb motor d'impulsos, a gran velocitat. Té un gran batall amb contrapès, així com un electromall extern.
Es tracta d'una instal·lació triplement impròpia: la campana, sense a penes jou, fa un fort impuls per a un campanar no pensat per a campanes desequilibrades; la instal·lació no reprodueix ni els tocs catalants (campanes ventades altes i lentes) ni els tocs propis de la comarca (campanes voltejades); la instal·lació no permet els tocs manuals catalans.
Actuacions urgents La campana ha de ser netejada, per dins i per fora, per a recuperar la sonoritat original, mitjançant doll d'arena humida.
Ha d'instal·lar-se amb jou de fusta, de característiques semblants als existents en la comarca, especialment les que determinen la seua forma tradicional de tocar (palanca de ferro en el braç), tot i determinant si aquí es ventaven únicament o voltejaven també.
La campana ha de ser motoritzada amb un motor d'impulsos que permeta tant ventar-la com voltejar-la. Aquest motor i la seua roda corresponent, així com un electromall ràpid, per als repicaments i altres senyals, s'instal·laran a les 09, de manera que a les 03 es pose la palanca per a possibles tocs manuals.
Igualment ha de ser dotada del batall corresponent, d'una grandària adequada o fins i tot un poc menor, per a assegurar la seua conservació. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la seua caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpege en trencar-se, i que els cables tampoc danyen el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera mitjançant una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser prou elàstica de manera que el batall no reboti.
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 20-11-2015
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF