Campana (1) - Parròquia de Santa Maria - PINEDA DE MAR (CATALUNYA)

(Referència 12890)

Localització Cel·la de campanes
Diàmetre (en cm) 40
Pes aproximat (en quilos) 37
Any fosa 1945ca
Truja Ferro
Estat actual La campana compta amb un jou de ferro, d'autor desconegut, motor de volteig continu a la dreta i electromall monofàsic a l'esquerra. El volteig podria ser una tradició de la comarca, al contrari de la major part de comarques catalanes, on les campanes són exclusivament ventades. No obstant ara és impossible degut a la col·locació d'una reixa exterior contra aus que impedeix tot moviment de la campana.
Propostes La campana ha de ser netejada, per dins i per fora, per a recuperar la sonoritat original, mitjançant doll d'arena humida.
Ha d'instal·lar-se amb jou de fusta, de característiques semblants als existents en la comarca, especialment les que determinen la seua forma tradicional de tocar (palanca de ferro en el braç), tot i determinant si aquí es ventaven únicament o voltejaven també.
La campana ha de ser motoritzada amb un motor d'impulsos que permeta tant ventar-la com voltejar-la. Aquest motor i la seua roda corresponent, així com un electromall ràpid, per als repicaments i altres senyals, s'instal·laran a les 09, de manera que a les 03, com ara, es pose la palanca per a possibles tocs manuals.
Igualment ha de ser dotada del batall corresponent, d'una grandària adequada o fins i tot un poc menor, per a assegurar la seua conservació. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la seua caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpege en trencar-se, i que els cables tampoc danyen el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera mitjançant una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser prou elàstica de manera que el batall no reboti.
Finalment seria convenient recular els suports de manera que la campana puga ventar, i fins i tot voltejar, sense tocar la reixeta metàl·lica.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures i data aproximades
Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
Actualització 20-11-2015
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 55 Visitants: 54 Usuaris: 1 - francesc