Tiple gros (3) - Arxiprestal de Sant Jaume - VILA-REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1282)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 71
Altura del bronze 55
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 207
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té esta inscripció a l'espatlla: "M DE LA GRACIA ANA". Al terç hi ha cinc cordons, dividits en un grup de tres i altres dos. Baix d'aquests hi ha altra inscripció: "JOAQUIN". Seguidament, hi ha al mig una creu i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". En el mig peu té una inscripció amb el donat: COSTEADA / POR D JOAQUIN FONT DE MORA". Seguidament, hi ha cinc cordons, el central més gruix. Finalment, té esta inscripció al peu: "V I L L A R R E A L 1 9 4 0". El fet d'indicar el nom del poble és típic dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser despenjades de les torres. Acabat el conflicte, centenars de campanes no van poder retornar a les seues respectives torres, motiu pel qual és comú en aquesta època indicar el poble al qual es destina la campana.
Espatlla (H) (06) "M DE LA GRACIA ANA"
Terç (T) (3 cordons) /
(cordó)
(06) "JOAQUIN"
Mig (M) (00) (creu)
(06) (marca de fàbrica de Manuel Roses Vidal) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (06) "COSTEADA / POR D JOAQUIN FONT DE MORA"
(5 cordons, el central més gruix)
Peu (06) "V I L L A R R E A L 1 9 4 0"
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta MANCLÚS
Estat original Abans de 1978 la campana tenia una truja de fusta com les documentades a altres campanes de la foneria Roses de Silla, que seguia el perfil tradicional valencià, així com una ballesta que servia per a alçar-la.
Estat actual La truja de ferro estava repretada i pintada. Batall antic amb peçonet. La campna estava mal orientada (la creu cap a dins). (03) motor de vol continu (09) electromall.
La truja de fusta, amb la campana ben orientada i batall nou.
Mecanismes de toc (03) ballesta per al toc manual (09) electromall monofàsic i motor ECAT de vol per impulsos
Intervencions Va ser instal·lada l'any 1940 amb truja de fusta i accessoris per al toc manual. Entorn de 1978 sembla que la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar, dotant-la amb truja de ferro i mecanismes per al toc automàtic. Substitució de la truja de ferro MANCLÚS vella per una de fusta, treball realitzat per INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V. entre 2006 i 2007.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (19-05-1996)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (24-07-2007)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-07-2021
7 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 80 Usuaris: 1 - servidor