El Cimboriet (0) - Sant Àngel - LA VALL D'UIXÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12769)

Localització Espadanya
Diàmetre 32
Altura del bronze 17
Vora 3
Pes aproximat 19
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940ca
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# # JESUS MARIA Y JOSE. #". Es tracta d'una inscripció habitual entre les campanes des del segle XVIII, especialment entre les campanetes de senyals, dedicada a la Sagrada Familia. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA". Finalment al mig peu està el nom del poble: "# # VALL DE UXO # #". El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# # JESUS MARIA Y JOSE. #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / SILLA VALENCIA"
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # VALL DE UXO # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Senyals des del interior del temple parroquial per avisar als campaners i coordinar els tocs amb els actes litúrgics celebrats al interior del temple parroquial.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta original.
Estat original Comptaria amb una ballesta per fer-la sonar des del interior del temple parroquial per mitjà d'una llarga corda.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en l'espadanya que hi ha a la teulada de la nau central del temple parroquial. Està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos
Intervencions Tot i que no compta amb data de fosa, suposem que va ser fabricada en l'any 1940, quan es va adquirir un nou conjunt de campanes fos per la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Va ser fosa amb destí a l'espadanya on es troba actualment. Durant la primera dècada del segle XXI va ser mecanitzada amb motor d'impulsos i canviats els rodaments.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-10-2015
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF