Santa Llúcia (Refosa) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12765)
Diàmetre 66
Pes aproximat 166
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana comptava al terç amb la següent inscripció, que fa referència als padrins: "# PADRINOS: ALFONSO GARCIA MONLLOR Y LUCIA MONLLOR RADUAN.". Al mig estava la següent inscripció, al·lusiva a la mare dels benefactors de la campana: "EN MEMORIA DE / Ntra. MADRE / DEVOTISIMA DE / S. ROQUE". Seguidament hi havia una imatge de Santa Llúcia, baix la qual indicava el nom del bronze: "SANTA LUCIA". A més estava la marca de fàbrica de l'antiga campana: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos SILLA (VALENCIA)". Al mig peu trobàvem la següent inscripció, que recull els cognoms dels components del Consell Parroquial del moment: "# CONSAGRANDOME CONSTITUYENDO JUNTA C. PARROQUIAL: PRIETO - MATARREDONA - JULIA - ZARAGOZA - SANTONJA - PEREZ - JORDA - SIRERA - GOSALBEZ - / PEREZ R. - MIRO - RADUAN Y MONLLOR ABOGADO ASESOR.".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# PADRINOS: ALFONSO GARCIA MONLLOR Y LUCIA MONLLOR RADUAN."
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) "EN MEMORIA DE / Ntra. MADRE / DEVOTISIMA DE / S. ROQUE" / (Escut de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY".
(06) (imatge de Santa Llúcia) "SANTA LUCIA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# CONSAGRANDOME CONSTITUYENDO JUNTA C. PARROQUIAL: PRIETO - MATARREDONA - JULIA - ZARAGOZA - SANTONJA - PEREZ - JORDA - SIRERA - GOSALBEZ -"
(2 cordons)
"PEREZ R. - MIRO - RADUAN Y MONLLOR ABOGADO ASESOR.".
Peu (2 cordons)
Truja Comptava amb truja de ferro d'una foneria local.
Estat original Fins la refosa de la campana en l'any 1997 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro, fabricada per una foneria local. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. No comptava amb anses, ja que segurament seria fosa sense elles.
Intervencions L'any 1945 va ser acabat el campanar de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià i es va dotar d'un conjunt de campanes. Els treballs de fosa s'encarregaren a la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), mentre que les truges foren fabricades per la foneria alcoiana de Vicente Miró Nadal. La campana va ser beneïda junt a altres catorze el dia 3 d'octubre del mateix any en un acte presidit pel Bisbe Auxiliar de València i Vicari General, el Ilm. Sr. D. Luís Hervás. El cost de la seua fosa va ser sufragat pels padrins.

El fet d'instal·lar una truja de ferro i fondre la campana sense anses és un fet excepcional a l'àmbit valencià, ja que durant els anys 40 del segle XX i part dels 50, les foneries de campanes continuaven oferint truges de fusta similars a les tradicionals. En aquest cas es va aprofitar la importància del sector industrial alcoià. En l'any 1976 va ser mecanitzada, instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic.

El dia 4 d'octubre de 1997 es baixaren les quatre campanes grans de la torre per refondre-les i incorporar a les noves campanes les anses. La foneria Barberí de Riudellots de la Selva (Girona) va ser l'encarregada dels treballs.
Notes La campana refosa és una rèplica exacta de l'anterior, per aquest motiu intuïm que els elements ornamentals i inscripcions són els de l'antiga campana.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE [Documentació de la campana] (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (25-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-10-2015
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF