Sant Vicent Ferrer (Refosa) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12764)
Diàmetre 86
Pes aproximat 368
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana comptava amb la següent inscripció al terç, que indicava el nom dels padrins: "# PADRINOS VICENTE MIRO NADAL Y SRA. REGINA DURA VILAPLANA #". Al mig estava, en primer lloc, la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Seguidament baix de la imatge de Sant Vicent trobàvem el nom de la campana: "SAN / VICENTE". A continuació estava aquesta inscripció i l'escut de la Parròquia: "A NUESTRA MADRE" / (Escut de la Parròquia) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY" / "PARROQUIA". Al mig peu trobàvem, repartida entre dos línies una inscripció amb el nom de les autoritats religioses d'Alcoi en 1945: "S. MAURO - TORREGROSA - S. ROQUE - TORMO - ARCIPRESTE - SANTANDREU / PARROCOS CIUDAD / VICARIO R. MARTINEZ MAESTRO CARBONELL.". En la primera part el nom dels sants es corresponia amb el de les parròquies existents en el moment (Sant Maure, Sant Roc i Sant Sebastià i l'Arxiprestal).
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# PADRINOS VICENTE MIRO NADAL Y SRA. REGINA DURA VILAPLANA #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de Sant Vicent Ferrer) "SAN / VICENTE"
(09) "A NUESTRA MADRE" / (Escut de la Parròquia) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY" / "PARROQUIA".
Mig peu (MP) (2 cordons)
"S. MAURO - TORREGROSA - S. ROQUE - TORMO - ARCIPRESTE - SANTANDREU"
(2 cordons)
"PARROCOS CIUDAD / VICARIO R. MARTINEZ MAESTRO CARBONELL."
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Truja Comptava amb truja de ferro d'una foneria local.
Estat original Fins la refosa de la campana en l'any 1997 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro, fabricada per una foneria local. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. No comptava amb anses, ja que segurament seria fosa sense elles.
Intervencions L'any 1945 va ser acabat el campanar de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià i es va dotar d'un conjunt de campanes. Els treballs de fosa s'encarregaren a la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), mentre que les truges foren fabricades per la foneria alcoiana de Vicente Miró Nadal. La campana va ser beneïda junt a altres catorze el dia 3 d'octubre del mateix any en un acte presidit pel Bisbe Auxiliar de València i Vicari General, el Ilm. Sr. D. Luís Hervás. Com indiquen les inscripcions la campana va ser fosa a expenses de D. Vicente Miró, propietària de la foneria que s'havia encarregat de les truges. El matrimoni Miró-Durà varen ser els padrins de la benedicció.

El fet d'instal·lar una truja de ferro i fondre la campana sense anses és un fet excepcional a l'àmbit valencià, ja que durant els anys 40 del segle XX i part dels 50, les foneries de campanes continuaven oferint truges de fusta similars a les tradicionals. En aquest cas es va aprofitar la importància del sector industrial alcoià. En l'any 1976 va ser mecanitzada, instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic.

El dia 4 d'octubre de 1997 es baixaren les quatre campanes grans de la torre per refondre-les i incorporar a les noves campanes les anses. La foneria Barberí de Riudellots de la Selva (Girona) va ser l'encarregada dels treballs.
Notes La campana refosa és una rèplica exacta de l'anterior, per aquest motiu intuïm que els elements ornamentals i inscripcions són els de l'antiga campana.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (18-10-2015)
Editor MONTELL TORMO, Isaac
Actualització 05-11-2017
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF