Sant Roc i Sant Sebastià (Refosa) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12763)
Diàmetre 108
Pes aproximat 729
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana comptava amb la següent inscripció al terç al·lusiva als padrins: "PADRINOS: MIGUEL MATARREDONA. ALCALDE DE LA CIUDAD Y MARIA PEREZ DE SANTONJA". Al mig estava, en primer lloc, la marca de fàbrica: "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)". Seguidament una inscripció indicava els noms de la campana (els titulars del temple parroquial) i baix estava l'escut de la parròquia: "SAN ROQUE Y / SAN SEBASTIAN" / (Escut de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY". També al mig una altra inscripció indicava que la campana era una donació de l'Ajuntament: "EXCMO. AYUNTAMIENTO A LA / PARROQUIA DE SAN ROQUE Y SAN SEBASTIAN". Finalment al mig peu trobàvem el nom de les autoritats del moment: "SUB-SECRETARIO GOBERNACION FERNANDEZ V. CAPOTAN GENERAL 3ª REGION - R. ABRIAT GOBERNADOR. FUI CONSAGRADA SIENDO JEFE DEL ESTADO FRANCO. P. CORTES. E. BILBAO. P. PATERNINA Y P. DIPUTACION MARTINEZ".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"PADRINOS: MIGUEL MATARREDONA. ALCALDE DE LA CIUDAD Y MARIA PEREZ DE SANTONJA"
(2 cordones)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Cruz)
(03) (marca de fàbrica) "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)"
(06) "SAN ROQUE Y / SAN SEBASTIAN" / (Escut de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY".
(09) (Escut de la ciutat d'Alcoi) "EXCMO. AYUNTAMIENTO A LA / PARROQUIA DE SAN ROQUE Y SAN SEBASTIAN"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"SUB-SECRETARIO GOBERNACION FERNANDEZ V. CAPOTAN GENERAL 3ª REGION - R. ABRIAT GOBERNADOR. FUI CONSAGRADA SIENDO JEFE DEL ESTADO FRANCO. P. CORTES. E. BILBAO. P. PATERNINA Y P. DIPUTACION MARTINEZ"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. També seria voltejada des de la Sala de les Campanes. Tocava els quarts
Truja Comptava amb truja de ferro d'una foneria local.
Estat original Fins la refosa de la campana en l'any 1997 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro, fabricada per una foneria local. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. No comptava amb anses, ja que segurament seria fosa sense elles.
Intervencions L'any 1945 va ser acabat el campanar de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià i es va dotar d'un conjunt de campanes. Els treballs de fosa s'encarregaren a la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), mentre que les truges foren fabricades per la foneria alcoiana de Vicente Miró Nadal. La campana va ser beneïda junt a altres catorze el dia 3 d'octubre del mateix any en un acte presidit pel Bisbe Auxiliar de València i Vicari General, el Ilm. Sr. D. Luís Hervás. Com indiquen les inscripcions la campana va ser fosa a expenses de l'Ajuntament d'Alcoi, figurant al bronze l'escut de la ciutat. Els padrins de la benedicció varen ser l'Alcalde i la dona d'aquest.

El fet d'instal·lar una truja de ferro i fondre la campana sense anses és un fet excepcional a l'àmbit valencià, ja que durant els anys 40 del segle XX i part dels 50, les foneries de campanes continuaven oferint truges de fusta similars a les tradicionals. En aquest cas es va aprofitar la importància del sector industrial alcoià. En l'any 1976 va ser mecanitzada, instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic.

El dia 4 d'octubre de 1997 es baixaren les quatre campanes grans de la torre per refondre-les i incorporar a les noves campanes les anses. La foneria Barberí de Riudellots de la Selva (Girona) va ser l'encarregada dels treballs.
Notes La campana refosa és una rèplica exacta de l'anterior, per aquest motiu intuïm que els elements ornamentals i inscripcions són els de l'antiga campana.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (17-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-10-2015
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF