Immaculada Concepció (Refosa) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12762)
Diàmetre 132
Pes aproximat 1332
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana comptava amb la següent inscripció al terç: "PADRINOS: ILMO. SR. CORONEL JEFE D. GUILLERMO PRIETO MADASSU Y SU ESPOSA Dª MARIA DEL PILAR BALDELLON DE SILVA.". En ella indicava els noms dels padrins de la benedicció de la campana, celebrada el 3 d'octubre de l'any 1945. Al mig estava en primer lloc l'advocació de la campana: "INMACULADA CONCEPCION". Seguidament tenia aquesta dedicatòria dels donants: "EL RGTO. INFANTERIA VIZACAYA Nº21 / A SU PARROQUIA / CON DEVOCION Y CARIÑO". A continuació indicava la marca de fàbrica: "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)". Finalment disposava de la següent inscripció en llatí al terç: "PIO XII PONTIFICE MAXIMO - F. FRANCO HISPANIUM GOBERNANTE - ANTISTITE DIOCESEOS PRUDENTIO - L. HERVAS EPISCOPO CONSECRANTE ET PAROCHO CYRILO - XXIV - IX - MCMXLV". Aquesta inscripció indicava el nom de les autoritats del moment i traduïda seria: "PIUS XII MÀXIM PONTÍFEX - F. FRANCO GOVERNANT D'ESPANYA - ARQUEBISBE DE LA DIÒCESI PRUDENCIO - L. HERVAS BISBE CONSAGRANT Y RECTOR CIRILO - 24 - 9 - 1945".
Anses No comptava amb anses.
Terç (T) (2 cordons)
"PADRINOS: ILMO. SR. CORONEL JEFE D. GUILLERMO PRIETO MADASSU Y SU ESPOSA Dª MARIA DEL PILAR BALDELLON DE SILVA."
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria) "INMACULADA CONCEPCION" (Escut de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY".
(06) (Escut de Infanteria) "EL RGTO. INFANTERIA VIZACAYA Nº21 / A SU PARROQUIA / CON DEVOCION Y CARIÑO"
(09) (Marca de fàbrica rodejada de l'Escut Nacional) "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)".
(02) (04) (08) (10) (querubí)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PIO XII PONTIFICE MAXIMO - F. FRANCO HISPANIUM GOBERNANTE - ANTISTITE DIOCESEOS PRUDENTIO - L. HERVAS EPISCOPO CONSECRANTE ET PAROCHO CYRILO - XXIV - IX - MCMXLV"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. També seria voltejada des de la Sala de les Campanes. Tocava les hores.
Truja Comptava amb truja de ferro d'una foneria local.
Estat anterior Fins la refosa de la campana en l'any 1997 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro, fabricada per una foneria local. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. No comptava amb anses, ja que segurament seria fosa sense elles.
Intervencions L'any 1945 va ser acabat el campanar de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià i es va dotar d'un conjunt de campanes. Els treballs de fosa s'encarregaren a la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), mentre que les truges foren fabricades per la foneria alcoiana de Vicente Miró Nadal. La campana va ser beneïda junt a altres catorze el dia 3 d'octubre del mateix any en un acte presidit pel Bisbe Auxiliar de València i Vicari General, el Ilm. Sr. D. Luís Hervás. La campana va ser fosa expenses del Regiment d'Infanteria Vizcaya Nº21 i es va dedicar a la patrona de la Infanteria, la Puríssima Concepció. Els padrins de la benedicció varen ser el Coronel Cap del Regiment i la muller.

El fet d'instal·lar una truja de ferro i fondre la campana sense anses és un fet excepcional a l'àmbit valencià, ja que durant els anys 40 del segle XX i part dels 50, les foneries de campanes continuaven oferint truges de fusta similars a les tradicionals. En aquest cas es va aprofitar la importància del sector industrial alcoià. En l'any 1976 va ser mecanitzada, instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic.

El dia 4 d'octubre de 1997 es baixaren les quatre campanes grans de la torre per refondre-les i incorporar a les noves campanes les anses. La foneria Barberí de Riudellots de la Selva (Girona) va ser l'encarregada dels treballs.
Notes La campana refosa és una rèplica exacta de l'anterior, per aquest motiu intuïm que els elements ornamentals i inscripcions són els de l'antiga campana.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (10-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-10-2015
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF