L'Àngel de la Guarda (2) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12760)
Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 46
Pes aproximat 96
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció En primer lloc, trobem al terç la següent inscripció, en la que indica el nom del lloc per al que va ser fosa i la data de la campana: "ALCOY AÑO 1945". El fet d'indicar el nom del lloc el nom del lloc per al que va ser fosa està vinculat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble. Al mig està en primer lloc la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". A continuació trobem el nom de la campana: "ANGEL / DE LA / GUARDA". Seguidament està l'escut de la parròquia amb la següent inscripció: "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY". Finalment al mig peu trobem el nom dels donants i padrins de la campana: "PADRINOS: D. RAFAEL MIRO BLANQUER Y Dª ANGELES VICENTE MATAIX"
Terç (T) (2 cordons)
(06) "ALCOY AÑO 1945"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "ANGEL / DE LA / GUARDA"
(09) (Escut de la Parròquia) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PADRINOS: D. RAFAEL MIRO BLANQUER Y Dª ANGELES VICENTE MATAIX"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià.
Estat original La campana va estar des de l'any 1945 fins el 1976 guardada i sense utilitzar.
Estat anterior Des de la mecanització de Manclús en 1976 estava instal·lada amb truja de ferro a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Comptava amb un motor de vol continu per voltejar automàticament.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos, que imita l'estil tradicional de tocar i permet el toc manual. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos
Intervencions L'any 1945 va ser acabat el campanar de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià i es va dotar d'un conjunt de campanes. Els treballs de fosa s'encarregaren a la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), mentre que les truges foren fabricades per la foneria alcoiana de Vicente Miró Nadal. La campana va ser beneïda junt a altres catorze el dia 3 d'octubre del mateix any en un acte presidit pel Bisbe Auxiliar de València i Vicari General, el Ilm. Sr. D. Luís Hervás. Els padrins de la benedicció i mecenes de la campana varen ser Rafael Miro i Ángeles Vicente.

En 1976 la casa de Salvador Manclús va mecantizar la campana, instal·lant-la a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb motor de vol continu. El dia 4 d'octubre de 1997 va ser retirada del campanar per canviar la truja de ferro per altra de fusta, sonant amb la nova motorització en 1998. En motor va ser renovat per altre d'impulsos. La restauració va ser efectuada per Vicente Tomás.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE [Documentació de la campana] (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (26-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-10-2015
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF