Santa Maria (3) - Parròquia de Sant Pere - AGOST (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1276)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 80
Vora 9,5
Pes aproximat 545
FonedorROSES I TORMO, RAMON
Any fosa 1791
Descripció La campana té dos inscripcions en llatí. La primera diu així: "SANC⊥AMARIAMATERDEI✱ORAPRONOBIS✱". Correctament seria: "SANCTA MARIA MATER DEI ORA PRO NOBIS". Aquest és un fragment de la segona part de l'Ave Maria, que també es coneix com la súplica de l'Església. Es tradueix així: "SANTA MARIA MARE DE DÉU PREGA PER NOSALTRES". A més, la súplica "ORA PRO NOBIS" forma part de les diverses lletanies. La segona inscripció es aquesta: "EXPENSISFABRCEPAROCHIALISECLECIEDEAGOST✱RAIMUNDUS✱ROSES✱MEFECIT✱ A NN O I 7 9 I". Deixant els espais correctes entre paraules seria: "EXPENSIS FABRICE PARROCHIALIS ECCLESIE DE AGOST RAIMUNDUS ROSES ME FECTI ANNO 1791". En valencià es tradueix així: "A EXPENSES DE LA FÀBRICA PARROQUIAL DE L'ESGLÉSIA D'AGOST EM VA FER RAMON ROSES ANY 1791". Es tracta per tant d'un text que indica qui va pagar la fosa de la campana, el seu autor i l'any. Finalment trobem una creu de calvari al mig.
Terç (T) (2 cordons)
"SANC⊥AMARIAMATERDEI✱ORAPRONOBIS✱"
(cordó)"
"EXPENSISFABRCEPAROCHIALISECLECIEDEAGOST✱RAIMUNDUS✱ROSES✱MEFECIT✱ A NN O I 7 9 I"
(cordó)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava de forma repicada des dels peus de la torre amb una corda unida al batall. Els vols s'interpretaven des de la sala de les campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. En 2020 no voltejava a causa del precari estat de conservació de la torre. Toca les hores amb repetició.
Truja Fusta Valverde
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil tradicional, maça horària i una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins a l'any 2000 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Presentava una maça horària.
Estat actual Bona, restaurada per Relojería Valverde. Té una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i està mecanitzada amb electromall i motor d'impuls. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, a més d'una ballesta. La batallera no és l'original.
Mecanismes de toc (03) motor de vol d'impuls i electromall, (09) ballesta
Intervencions Durant la segona meitat del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor d'impuls. L'any 2000 va ser restaurada per Relojería Valverde, que la baixà de la torre. La truja es canvià per altra nova de fusta i la dotaren amb electromall i motor d'impuls. Restauració finançada per la parròquia i la Generalitat Valenciana (SUBVENCIONS 2000).
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (22-03-1996)
 • IVORRA CHORRO, Salvador (2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; IVORRA CHORRO, Salvador [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-07-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-03-2021
  Convertir a PDF