Sant Vicent Ferrer (2) - Parròquia de Sant Bertomeu - BORRIOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12714)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 53
Vora 6
Pes aproximat 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1959
Descripció En primer lloc trobem la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Seguidament trobem incisa la següent inscripció: "SAN VICENTE ORA PRONOBIS / 29 MARZO 1959 / BORRIOL". En ella combina el llatí i l'espanyol i la part llatina de la inscripció es pot traduir com: "PREGA PER NOSALTRES". Aquesta inscripció prové de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. A més la aclamació "ora pro nobis" està molt arrelada en la religiositat popular per invocar la protecció dels sants A més indica el nom del poble i la data en que va ser beneïda.
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "SAN VICENTE ORA PRONOBIS / 29 MARZO 1959 / BORRIOL"
(09) (imatge de la Immaculada Concepció)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1959 a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Com hem dit abans les inscripcions són incises, per tant ens trobem davant d'una campana industrial de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per al poble. Aquest procediment va ser habitual de la foneria. Quan encomanaren la campana afegiren la inscripció que té, incidint en la superfície del bronze. Va ser beneïda junt a altres quatre campanes el diumenge 29 de març de 1959, dia de Pasqua. La intenció que tenien en un primer moment era de beneir-les una setmana abans, el Diumenge de Rams. Després de ser beneïda va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, instal·lada amb truja de ferro i motor de vol continu.
Propostes Seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la tradició local. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el mecanisme de toc actual deuria ser renovat per un motor d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (25-09-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-02-2016
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF