Sant Vicent Ferrer (1) - Ermita de Sant Vicent Ferrer - BORRIOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12628)

Localització Espadanya
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1959
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM". Aquesta és la aclamació que habitualment acompanya les representacions de Sant Vicent Ferrer, situada dins d'un filacteri. Completa seria: "TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM ET GLORIAM QUIA VENIT IN HORA IUDICI EIUS"; que en valencià seria: "TEMEU A DÉU I LLOEU-LO PER QUE VINDRÀ EN EL HORA DEL JUDICI". Aquesta pertany al capítol 15 del Apocalipsi de Sant Joan. Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica, element habitual de les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". El nom de la campana, la data de benedicció i el nom del poble: "SAN VICENTE FERRER / 20 ABRIL 1959 / BORRIOL". Per tant està dedicada al titular de l'ermita. Totes les inscripcions, menys la marca de fàbrica, són incises i per tant s'afegiren amb posterioritat a la fosa de la campana.
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
"TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fábrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
(06) "SAN VICENTE FERRER / 20 ABRIL 1959 / BORRIOL"
(09) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja manualment des del interior del temple amb una cadena unida al cigonyal.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual La campana està instal·lada a la finestra de l'espadanya amb truja de ferro i compta amb batall lligat. Per voltejar-la disposa d'un cigonyal.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions Va ser fosa en l'any 1959, quan es va reconstruir el patrimoni campaner del poble i al mateix temps que s'encarregaven noves campanes per al temple parroquial i l'Ermita del Calvari. La campana porta la data de 29 de març, data en la qual va ser beneïda. Es tracta d'una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada. Les inscripcions foren afegides quan la campana va ser encomanada per a Borriol.
Propostes La truja actual de ferro es deuria canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La campana milloraria en quant a qualitat sonora i preservaria millor el bronze. El batall es deu reforçar amb cable de seguretat per evitar una possible caiguda.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-08-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-02-2016
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF