Sant Vicent, la verda (6) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - XIXONA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1260)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 90
Pes aproximat (en quilos) 422
Any fosa 1500ca
Descripció La campana té una breu inscripció, estesa en dues línies: " # + # ecce # crvcem # domini # fvgite # partes # adverse # vicit # leo # detribv # ivda # radix # david" / "allelvya "
La frase habitual és "ECCE CRUCEM DOMINI. FUGITE PARTES ADVERSAS. VICIT LEO DE TRIBU JUDA, RADIX DAVID. ALELUYA" Pot traduir-se com AQUESTA ÉS LA CREU DEL SENYOR, FUGIU ELS ENEMICS. VA VÉNCER EL LLEÓ DE LA TRIBU DE JUDÀ, DE L’ESTIRP DE DAVID. AL·LELUIA. És l’antífona de laudes de l’Exaltació de la Santíssima Creu, i també s’utilitza en el responsori de la Invenció de la Santíssima Creu. No obstant la tradició popular diu que Sant Antoni va donar una oració a una pobra dona que buscava ajuda contra les temptacions del dimoni. Sixt V, papa franciscà, va fer esculpir l’oració anomenada també lema de Sant Antoni en la base de l’obelisc que va manar erigir en la Plaça Sant Pere a Roma. En qualsevol cas en l’Apocalipsi (Ap 5:5) diu segons la versió de la nova Vulgata ET UNUS DE SENIORIBUS DICIT MIHI: “ NE FLEVERIS; ECCE VICIT LEO DE TRIBU IUDAE, RADIX DAVID, APERIRE LIBRUM ET SEPTEM SIGNACULA EIUS ” que traduïxen com PERÒ UN DELS ANCIANS EM VA DIR: «NO PLORES; MIRA, HA TRIOMFAT EL LLEÓ DE LA TRIBU DE JUDÀ, EL REBROT DE DAVID; ELL PODRÀ OBRIR EL LLIBRE I ELS SEUS SET SEGELLS.»
No s'hi indica ni l'any de fosa ni l'autor de la campana, però l'existència de una gran creu amb pedestal unit a l'epigrafia en minúscula gòtica permet datar la campana cap a 1550.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
" # + # ecce # crvcem # domini # fvgite # partes # adverse # vicit # leo # detribv # ivda # radix # david" /
(2 cordons) /
"allelvya "
Mig (M) (00) (creu amb pedestal) /
(3 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta nova que substitueix una de ferro Manclús vella
Estat original Segurament disposava d'una truja de fusta de perfil tradicional valencià, així com diversos accesoris per al toc manual.
Estat anterior L'any 1998 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu. Ocupava la mateixa finestra que actualment.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de campanes, dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i ballesta per als tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) motor vol impulsos - electromall, (09) ballesta
Intervencions Mecanitzada en els anys 70 del segle XX per la foneria Manclús. La truja la canviaren per altra de ferro i instal·laren motor de vol continu i electromall per als tocs automàtics. Restaurada en 2002 per subvencions de la Generalitat Valenciana per RELOJERÍA VALVERDE. El bronze es va netejar i canviaren la truja de ferro per una nova de fusta de perfil tradicional valencià. També renovaren els mecanismes de toc amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145350
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una replica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i ha de ser conservada per a protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (27-07-1995)
  • RELOJERÍA VALVERDE S. A. (2002)
  • LLOP i BAYO, Francesc (30-10-2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (12-06-2019)
  • LLOP i BAYO, Francesc (11-12-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-08-2022
22 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0