Sant Vicent, la verda (6) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - XIXONA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1260)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 90
Pes aproximat 422
Any fosa 1500ca
Descripció La campana té una breu inscripció, estesa en dues línies: " # + # ecce # crvcem # domini # fvgite # partes # adverse # vicit # leo # detribv # ivda # radix # david" / "allelvya "
La frase habitual és "ECCE CRUCEM DOMINI. FUGITE PARTES ADVERSAS. VICIT LEO DE TRIBU JUDA, RADIX DAVID. ALELUYA" Pot traduir-se com AQUESTA ÉS LA CREU DEL SENYOR, FUGIU ELS ENEMICS. VA VÉNCER EL LLEÓ DE LA TRIBU DE JUDÀ, DE L’ESTIRP DE DAVID. AL·LELUIA. És l’antífona de laudes de l’Exaltació de la Santíssima Creu, i també s’utilitza en el responsori de la Invenció de la Santíssima Creu. No obstant la tradició popular diu que Sant Antoni va donar una oració a una pobra dona que buscava ajuda contra les temptacions del dimoni. Sixt V, papa franciscà, va fer esculpir l’oració anomenada també lema de Sant Antoni en la base de l’obelisc que va manar erigir en la Plaça Sant Pere a Roma. En qualsevol cas en l’Apocalipsi (Ap 5:5) diu segons la versió de la nova Vulgata ET UNUS DE SENIORIBUS DICIT MIHI: “ NE FLEVERIS; ECCE VICIT LEO DE TRIBU IUDAE, RADIX DAVID, APERIRE LIBRUM ET SEPTEM SIGNACULA EIUS ” que traduïxen com PERÒ UN DELS ANCIANS EM VA DIR: «NO PLORES; MIRA, HA TRIOMFAT EL LLEÓ DE LA TRIBU DE JUDÀ, EL REBROT DE DAVID; ELL PODRÀ OBRIR EL LLIBRE I ELS SEUS SET SEGELLS.»
No s'hi indica ni l'any de fosa ni l'autor de la campana, però l'existència de una gran creu amb pedestal unit a l'epigrafia en minúscula gòtica permet datar la campana cap a 1550.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
" # + # ecce # crvcem # domini # fvgite # partes # adverse # vicit # leo # detribv # ivda # radix # david" /
(2 cordons) /
"allelvya "
Mig (M) (00) (creu amb pedestal) /
(3 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Truja Fusta nova que substitueix una de ferro Manclús vella
Estat actual Restaurada en 2002 per subvencions de la Generalitat Valencia por RELOJERÍA VALVERDE
Mecanismes de toc (03) motor vol impulsos - electromall
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una replica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (27-07-1995)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 08-07-2011
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-11-2019
  Convertir a PDF