Santa Maria (3) - Parròquia de Sant Martí - TORRELLES DE LLOBREGAT (CATALUNYA)

(Referència 12519)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 70
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorRIBOT, PERE
Any fosa 1716
Descripció La campana té al terç una oració dirigida a la Mare de Déu en llatí: "+ (motiu vegetal) SAИCTA (motiu vegetal) MARIA (motiu vegetal) OAR (motiu vegetal) PROИOBIS (motiu vegetal)". Aquesta té algunes errades i correctament seria: "SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS". És una súplica que procedeix de les diverses lletanies, una de les oracions més populars de l'Església i molt vinculada amb la protecció. La traduïm així: "SANTA MARIA PREGA PER NOSALTRES". Al mig té la data de fosa amb les xifres repartides als dos costats de la creu: "I 7 / I 6".

Al mig peu porta la següent inscripció en català amb alguna part en llatí i diverses errades: "ESEИT RECTOR LO REVEREИT RECTOR FRAИCISCO GARSIA Y OBRES IVAИ PAV GVELL Y IOAИ AИDVCAS PERE RIBOT ME FESIT I 7 I 6". Correctament escrita seria: "ESSENT RECTOR EL REVEREND RECTOR FRANCISCO GARCIA I OBRERS JOAN PAU GÜELL I JOAN ANDUCAS PERE RIBOT ME FECIT 1716". Aquesta recull el nom del rector del moment i els obrers, es a dir, els encarregats del manteniment de l'església. Seguidament apareix el nom del fonedor que signa la campana amb una variant vulgar de l'expressió "ME FECIT" que es tradueix així: "EM VA FER". Finalment repeteix la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
"+ (motiu vegetal) SAИCTA (motiu vegetal) MARIA (motiu vegetal) OAR (motiu vegetal) PROИOBIS (motiu vegetal)"
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals i querubins)
(2 cordons)
(00) "I 7" (Creu amb motius vegetals i pedestal) "I 6"
(03) (imatge de la Mare de Déu del Rosari)
(06) (imatge de Sant Pere)
(09) (imatge de Sant Miquel)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(3 cordons)
(3 cordons)
Peu (2 cordons)
"ESEИT RECTOR LO REVEREИT RECTOR FRAИCISCO GARSIA Y OBRES IVAИ PAV GVELL Y IOAИ AИDVCAS PERE RIBOT ME FESIT I 7 I 6"
(2 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes La campana es repicava, tanta des de dalt del campanar com des dels peus de la torre. A més es ventava.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic.
Truja Fusta antiga restaurada.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. La instal·lació tradicional es conservava però en males condicions i la campana no es podia ventar. Tenia una corda per repicar-la.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Compta amb una truja de fusta restaurada, dotada amb palanca i està mecanitzada amb electromall monofàsic. Té batall. La xarxa que hi ha a la cara interior de la finestra impedeix qualsevol moviment de la campana i per tant tocar-la com tradicionalment.
Mecanismes de toc (03) palanca (no utilitzada), (09) (electromall monofàsic)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1716 per Pere Ribot un fonedor de campanes actiu entre la segona meitat del segle XVII i principis del XVIII tant a terres catalanes com a les balears. El bronze estava situat al campanar de l'església vella i quan es va construir el nou va ser pujat al campanar. Amb motiu de la jubilació del darrer campaner del poble (2001) la campana va ser intervinguda i mecanitzada amb eletromall monofàsic.
Propostes Cal retirar la xarxa que impedeix qualsevol moviment de la campana per recuperar els seus usos tradicionals, així com el paisatge sonor del poble. Les mecanitzacions han de considerar aquests usos i imitar-los.
Protecció Protecció genèrica perquè forma part d'un Bé cultural d'Interés Local.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • Mosén MANESSES [Estat de la campana previ a la restauració] (27-01-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (15-09-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-11-2018
2 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 80 Usuaris: 1 - francesc