Maria (1) - Parròquia de Sant Joan Baptista - ALZIRA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 12506)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 37
Pes aproximat 29
Any fosa 1750ca
Descripció La campana compta amb la següent inscripció llatina al terç: "AVE MARIA". Aquesta es pot traduir com: "ET SALUDE MARIA". Esta es correspon amb l'inici de l'Ave Maria, l'oració més popular de les dirigides a la Mare de Déu. L'origen d'aquestes paraules es troben al passatge de l'Anunciació a la Mare de Déu (Lc 1, 28). Com és habitual, apareix el nom de la Mare de Déu, no present al relat evangèlic.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "AVE MARIA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos. Finalment compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos.
Intervencions No compta amb la data de fosa, no obstant podria tractar-se d'una campana fosa al segle XVIII. Tampoc indica el nom del seu autor. Presenta característiques comunes amb la campana Maria, l'antiga campana de Senyals de la Parrròquia de l'Anunciació d'Aldaia.

En 2014 va ser baixada de la torre per ser restaurada. El bronze es va netejar per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que afectava la sonoritat. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià. A més es renovaren els mecanismes de toc automàtic per un motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs estigueren a càrrec d'Electrorecamp S.L i es finançaren amb subvenció de la Diputació de València i fons de la parròquia.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-04-2016
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 12-12-2019
  Convertir a PDF