Dominica (5) - Parròquia de Santa Eulàlia - ESPARREGUERA (CATALUNYA)

(Referència 12500)

Localització Cel·la de les campanes
Diàmetre 120
Pes aproximat 1001
FonedorBARBERÍ, HIJOS DE ESTEBAN
Any fosa 1949
Descripció La campana té un complex conjunt d'inscripcions en llatí. En primer lloc al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICIÓN DE CAMPANAS / (medalló) "EXPOSICION MUNDIAL DE BARCELONA 1888" / H DE BARBERI EN OLOT / MEDALLA DE ORO". També al mig, just baix de la escena del martiri del beat Domènec Castellet trobem la següent inscripció: "DOMINICA / MIHI NOMEN EST". Aquesta es tradueix així: "DOMINICA / ÉS EL MEU NOM".

Seguidament, al mig peu, segueixen les inscripcions. A la cara exterior estan les següents, repartides entre dos cordons: "ESPARREGUERA 12 IUNII MCMXLIX / REGNANTE SUMMO PONTIFICE PIO XII". La traducció d'aquesta seria: "ESPARREGUERA 12 DE JUNY DE 1949 / REGNANT (A L'ESGLÉSIA) EL PONTÍFEX PIUS XII". Al text apareix el nom del poble per al qual es va fondre. Aquest fet es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.

A la cara interior, també al mig peu, té les següents inscripcions que es reparteixen entre tres nivells: "IN HONOREM BTI. DOMINICI CASTELLET PRAECLARI HUIUS FILII / FIDELES VOCO; NATOS, GRATIA REDIVIVOS, SALUTO; FESTA LAETIFICO, MORTUOS PLORO / FLENS CUM FLENTIBUS, GAUDENS CUM GAUDENTIBUS, SEMPER DEUM LAUDANS.". Aquesta té una dedicatòria al Beat Domènec Castellet, fill del poble i a més recull diverses funcions de les campanes. Es traduiria així: "EN HONOR DEL BEAT SANT DOMÈNEC CASTELLER PRECLAR FILL D'AQUESTA / CRIDE ELS FIDELS SALUDE ELS NOUS NATS REGENERATS PER LA GRÀCIA ALEGRE LES FESTRES PLORE ELS DIFUNTS / PLORANT AMB ELS QUE PLOREN ALEGRANT-ME AMB ELS QUE S'ALEGREN, SEMPRE LLOANT A DÉU"
Anses 7
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb motius vegetals i crismons)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu aspada i palma al·lusius a Santa Eulàlia) / (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN DE CAMPANAS / (medalló) "EXPOSICION MUNDIAL DE BARCELONA 1888" / H DE BARBERI EN OLOT / MEDALLA DE ORO"
(03) (imatge de la Mare de Déu de Montserrat)
(06) (escena del martiri de beat Domènec Castellet) "DOMINICA / MIHI NOMEN EST"
(09) (imatge del Sagrat Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (cordó)
(00) "ESPARREGUERA 12 IUNII MCMXLIX" / (06) "IN HONOREM BTI. DOMINICI CASTELLET PRAECLARI HUIUS FILII"
(cordó)
(00) "REGNANTE SUMMO PONTIFICE PIO XII" / (06) "FIDELES VOCO; NATOS, GRATIA REDIVIVOS, SALUTO; FESTA LAETIFICO, MORTUOS PLORO"
(cordó)
(06) "FLENS CUM FLENTIBUS, GAUDENS CUM GAUDENTIBUS, SEMPER DEUM LAUDANS."
Peu (cordó)
(sanefa amb motius vegetals)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual. També es portava a seure i ventava.
Tocs actuals de campanes Repic manual i automàtic.
Truja Ferro BARBERÍ
Estat actual La campana conserva la palanca i el pont per dur-la a seure però està immobilitzada i tocada bé amb electromall bé a batallades manuals amb una corda. Està dotada amb truja de ferro Barberí i batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1949 als tallers de la foneria H. de Barberí d'Olot (Girona) amb tres campanes més, destinades al mateix campanar. Va ser beneïda el dia 12 de juny i tractaren de pujar-la l'endemà, però un accident va endarrerir el procés.
Propostes Cal restaurar la campana, dotant-la amb truja de fusta de perfil tradicional local o si no es coneix, perfils de poblacions veïnes. Qualsevol mecanització deu considerar els usos tradicionals de la campana i imitar-los.
Protecció Protecció genèrica perquè forma part d'un Bé cultural d'Interés Local.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades.

Autors de la documentació

 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Primera presa de dades] (25-05-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (15-09-2018)
Editor CIURANA I ABELLÍ, Blai
Actualització 29-01-2023
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 31-05-2023
  Convertir a PDF