Margarida (4) - Parròquia de Santa Eulàlia - ESPARREGUERA - CATALUNYA

(Referència 12499)

Localització Cel·la de les campanes
Diàmetre 72
Pes aproximat 216
FonedorBARBERÍ, HIJO DE ESTEBAN (OLOT)
Any fosa 1949
Descripció La campana té en primer lloc la següent inscripció en llatí al mig: "MARGARITA APPELLOR A IOANNE MONTANÉ". Aquesta es tradueix així: "EM DIC MARGARIDA PER JOAN MONTANÉ". Aquesta indica el nom de la campana i sembla que també el nom del donant. També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION DE CAMPANAS / EXPOSICION MUNDIAL DE BARCELONA 1888" / DE / H DE BARBERI EN OLOT / MEDALLA DE ORO".

Al mig peu té altres dos inscripcions en llatí. A la cara exterior està la següent: "ESPARRAGUERA 12 IUNII MCMXLIX". La traducció d'aquesta seria: "ESPARREGUERA 12 DE JUNY DE 1949". Al text apareix el nom del poble per al qual es va fondre. Aquest fet es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. A la cara interior hi ha altra: "VOX MEA VOX DEI VENITE FIDELES ADOREMUS DOMINUM". Aquesta es pot traduir així: "LA MEUA VEU, LA VEU DE DÉU, VENIU FIDELS, ADOREM AL SENYOR".
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb motius vegetals)
(cordó)
Mig (M) (03) (Creu)
(06) (imatge de Santa Margarida) / "MARGARITA APPELLOR A IOANNE MONTANÉ"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION DE CAMPANAS / EXPOSICION MUNDIAL DE BARCELONA 1888" / DE / H DE BARBERI EN OLOT / MEDALLA DE ORO".
Mig peu (MP) (cordó)
(00) "ESPARRAGUERA 12 IUNII MCMXLIX"
(cordó)
(06) "VOX MEA VOX DEI VENITE FIDELES ADOREMUS DOMINUM"
(cordó)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual. Segurament també es portava a seure i ventava.
Tocs actuals de campanes Repic manual i automàtic.
Truja Ferro BARBERÍ
Estat actual La campana conserva la palanca i el pont per dur-la a seure però està immobilitzada i tocada bé amb electromall bé a batallades. Està dotada amb truja de ferro Barberí i batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Electromall (09), batall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1949 als tallers de la foneria H. de Barberí d'Olot (Girona) amb tres campanes més, destinades al mateix campanar. Va ser beneïda el dia 12 de juny i pujada al campanar el dia següent. Posteriorment es va mecanitzar amb electromall monofàsic.
Propostes Cal restaurar la campana, dotant-la amb truja de fusta de perfil tradicional local o si no es coneix, perfils de poblacions veïnes. Qualsevol mecanització deu considerar els usos tradicionals de la campana i imitar-los.
Protecció Protecció genèrica perquè forma part d'un Bé cultural d'Interés Local.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades

Autors

 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Primera presa de dades] (25-05-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (15-09-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-09-2018
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2020
  Convertir a PDF