Crist del Remei (1) - Parròquia de Sant Bertomeu - FINESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12479)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 42
Vora 6
Pes aproximat 72
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2014
Descripció Al terç trobem una garlanda amb triangles decorats i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTO CRISTO DEL REMEDIO ✱". Seguidament trobem al mig una creu amb pedestal, una imatge de Crist Crucificat i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / ✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº53". Finalment disposa d'una inscripció al mig peu amb el nom del poble i la data de fosa: "✱ FINESTRAT ✱ AÑO 2014 ✱".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ SANTO CRISTO DEL REMEDIO ✱"
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (00 (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / (signatura del fonedor) "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº53"
(06) (imatge del Sant Crist)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ FINESTRAT ✱ AÑO 2014 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Campaneros Murcianos.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, sistemes que imiten el toc tradicional i permeten els manuals. Finalment compta amb un batall ben lligat i repretat, reforçat a més amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall.
Intervencions Va ser fosa l'any 2014 als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla pel trencament d'una campana que datava dels anys 80 del segle XX. L'empresa Campaneros Murcianos es va encarregar de baixar la vella campana, així com de fabricar la truja nova i instal·lar al campanar. Igualment la va mecanitzar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (17-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-09-2019
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF