Sant Francesc (4) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - NÀQUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12396)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 74
Altura del bronze 64
Vora 9
Pes aproximat 235
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2015
Descripció La campana compta en primer lloc al terç amb la següent inscripció en llatí: "# IN HONORE SANTO FRANCISCO ASIS # NAQUERAE PATRONUS #". La traducció seria: "EN HONOR DE SANT FRANCESC D'ASÍS PATRÓ DE NÀQUERA". Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica: "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA / # Abel Portilla # / me fecit / nº16" Finalment el mig peu està la següent inscripció, també en llatí: ""VEXILLA REGIS PRODEUNT, FULGET CRUCIS MYSTERIUM, / QUO CARNIS CONDITOR / SUSPENSUS EST PATIBULO # / REFUSA ET AUCTA IN MMXV, LXXV SIMULACRI ANNIVERSARIO # / JORGE GARCIA MONSALVE, PRESBYTERO # LAUS DEO #". La traducció seria: "ALCEN-SE JA EL PENDONS DEL REI / BRILLA EL MISTERI DE LA CREU / PERQUÈ LA CARN / ESTÀ PENJAT AL PATÍBUL / REFOSA I AUGMENTADA EN 2015, 75 ANIVERSARI DE LA IMATGE / JORGE GARCIA MONSALVE, PREVERE # LLOAT SIGA DÉU". Les dos primeres línies es corresponen amb la primera estrofa de l'Himne Vexilla Regis, composat pel bisbe de Poitiers Venanci Fortunat. Va ser composat en l'any 569 i estrenat en la processó que es va celebrar en 19 de novembre amb motiu del trasllat d'un fragment de la Vera Creu al monestir de Santa Radegunda en Santa Croix de Poitiers. El fragment havia estat donat per l'emperador de Constantinopla i la processó va tindre lloc entre Tours i Poitiers. Posteriorment l'himne es va incorporar al Missal Romà i cantat en el trasllat del Santíssim a l'altar durant els Oficis del Divendres Sant. A més forma part de les Vespres de les festivitats vinculades a la Setmana Santa i entre el Diumenge de Rams i el Dijous Sant. La segona part indica que va ser ser refosa i augmentada en 2015, any que es celebra el 75 aniversari de la benedicció de la nova imatge de Sant Francesc, el nom del rector i la inscripció llatina lloant a Déu.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# IN HONORE SANTO FRANCISCO ASIS # NAQUERAE PATRONUS #"
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i els tres claus de la crucifixió)
(03) (marca de fàbrica) "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA / # Abel Portilla # / me fecit / nº16"
(06) (Bust de Sant Francesc) / "VEXILLA REGIS PRODEUNT, FULGET CRUCIS MYSTERIUM, / QUO CARNIS CONDITOR / SUSPENSUS EST PATIBULO # / REFUSA ET AUCTA IN MMXV, LXXV SIMULACRI ANNIVERSARIO # / JORGE GARCIA MONSALVE, PRESBYTERO # LAUS DEO #"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall i compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions En 2015 es va decidir substituir la campana menor ja que sonava pràcticament igual que la següent de tamany per millorar la sonoritat del conjunt, fent una campana més gran. Es va fer una campana que recordava l'advocació de la primitiva campana, la Santa Creu i afegia la dedicació a Sant Francesc, ja que era l'any en que es celebra el 75 aniversari de la benedicció de la imatge actual del Sant. L'acte es va celebrar el 20 de novembre de 1940. La campana va ser fosa per la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) a principis de l'any, encarregant-se Electrorecamp S.L. d'Atzeneta d'Albaida de fer la truja.

El 3 d'abril del mateix any, Dijous Sant, va ser beneïda la campana pel rector de la Parròquia Mn. Jorge Garcia. El bronze es va instal·lar davant de la porta de l'església, adornant l'estructura amb murta i altres plantes, procedint a ungir-la amb el Sagrat Oli, beneïda i encensada. Com que es va dedicar a Sant Francesc, també es va beneir amb la relíquia del Sant. Finalment va ser pujada eixe mateix dia, tocant per a la Missa del Sant Sopar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (03-04-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-09-2015
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF