Crist Rei (3) - Parròquia de la Mare de Déu de les Neus - EL FONDÓ DE LES NEUS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12392)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 52
Altura del bronze 48
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 81
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "VIVA CRISTO REY". Aquesta possiblement es va incloure en la campana per ser l'aclamació que nombrosos capellans i altres fidels cridaven abans de morir durant la Guerra Civil. L'acompanya una inscripció que va ser esborrada una volta estava fosa la campana, no obstant encara es poden llegir part de les lletres: "A# Y DE LOS HIJOS MARIA # A / TERESA SABATER". Possiblement es tracte d'alguns donants que es feren enrrere quan ja estava fosa la campana. Al mig trobem la marca de fàbrica: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment al mig peu està el nom del poble i la data de fosa: "HONDÓN DE LAS NIEVES AÑO 1940". La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.
Espatlla (H) (cordó)
(garlanda de triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
"VIVA CRISTO REY A# Y DE LOS HIJOS MARIA # A / TERESA SABATER"
(cordó)
(06) "TERESA SABATER"
(cordó)
Mig (M) (00) (medalló amb creu i àngels)
(03) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
(06) (Creu de Sant Jaume)
(09) (altar amb Custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# HONDÓN DE LAS NIEVES AÑO 1940 #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que seria repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro i fusta.
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i una llarga corda unida al batall per repicar-la.
Estat anterior Fins 1993 la truja tenia un capçal de ferro model Manclús nou, aquest va ser substituït per un de fusta.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lat a la Sala de les Campanes amb truja de fusta i braç de ferro. Compta amb motor de vol continu per voltejar-la automàticament i un electromall monofàsic. La truja actual es deuria canviar per un altra de fusta de perfil tradicional local i el motor per un altre d'impulsos, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions Com que les antigues campanes es perderen en 1936, es va encarregar en l'any 1940 un nou conjunt a fonedor Juan Bta. Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquesta és la major i va quedar ubicada al campanar després de la benedicció. En 1982 possiblement es mecanitzà, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu. Aquests treballs es realitzaren per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, que a fer eixe any una campana nova per a la torre. L'any 1993 el capçal de ferro va ser canviat per altre de fusta.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de la campana] (23-01-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-03-2015
14 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 58 Visitants: 58 Usuaris: 0