Mare de Déu de les Neus (2) - Parròquia de la Mare de Déu de les Neus - EL FONDÓ DE LES NEUS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12388)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 41
Altura del bronze 33
Vora 4
Pes aproximat 40
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1982
Descripció En primer lloc al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Al mig peu està la següent inscripció: "VIRGEN DE LAS NIEVES / APORTACION POPULAR AÑO 1982". En ella indica primerament l'advocació a la que està dedicada, la Mare de Déu de les Neus, patrona del poble i titular del temple parroquial. Seguidament indica que la seua fosa va ser sufragada pels feligresos i per últim trobem l'any en que es va fer. Aquesta inscripció és incisa, per tant es va afegir quan la campana estava ja fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (06) "VIRGEN DE LAS NIEVES / APORTACION POPULAR AÑO 1982".
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro i fusta.
Estat anterior Fins 1993 la truja tenia un capçal de ferro model Manclús nou, aquest va ser substituït per un de fusta.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lat a la Sala de les Campanes amb truja de fusta i braç de ferro. Compta amb motor de vol continu per voltejar-la automàticament i electromall trifàsic per repicar.. La truja actual es deuria canviar per un altra de fusta de perfil tradicional local, el motor per un altre d'impulsos i el electromall per altre monofàsic, que permeten el toc manual i imiten els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions En l'any 1982 es va ampliar el conjunt de campanes amb la fosa d'aquesta. La campana va ser fabricada industrialment i de forma seriada, per aquest motiu les inscripcions són incises, ja que varen ser afegides quan la parròquia l'encarregà. Va quedar mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic i instal·lada amb truja de ferro. L'any 1993 el capçal de ferro va ser canviat per altre de fusta.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de la campana] (23-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-03-2015
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF