Santa Bàrbera (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12376)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 82
Altura del bronze 67
Vora 7
Pes aproximat 319
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2002
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció en espanyol i llatí: "# # SANTA BARBARA ORA PRO NOBIS DE SUECA ANNO 1861 #". La seua traducció completa seria: "SANTA BARBERA PREGA PER NOSALTRES DE SUECA ANY 1861". Aquestes inscripcions són de una campana anterior, posades en la campana nova. Una part té origen en les Lletanies dels Sants, una de les més solemnes súpliques de l'Església Catòlica, on s'invoquen als principals Sants especialment amb sentit protector. Aquest és el cas d'aquesta campana, ja que Santa Bàrbera es implorada front a les tronades. Al mig està aquesta inscripció commemorativa a la seua fosa: "REFUNDIDA EN EL SEGUNDO AÑO / DEL TERCER MILENIO año 2002". Seguidament trobem la marca de fàbrica: "Hnos / Portilla / Gajano / Cantabria / #Abel Portilla# / me Fecit / nº76". Com és habitual en el fonedor, la primera part correspon al logotip de l'empresa, mentre que el nom del fonedor i el número de la campana es realitzaren incisos al motle. Finalment al mig peu està el nom de la parròquia i el dels padrins: "# PARROQUIA SAN PEDRO APOSTOL DE SUECA. APADRINADA POR FRANCISCO VIDAL GUILLEM Y ANA VIDAL ALCAÑIZ #".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# # SANTA BARBARA ORA PRO NOBIS DE SUECA ANNO 1861 #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Custòdia)
(06) (imatge de Santa Bàrbera) "REFUNDIDA EN EL SEGUNDO AÑO / DEL TERCER MILENIO año 2002"
(09) (marca de fàbrica) "Hnos / Portilla / Gajano / Cantabria / #Abel Portilla# / me Fecit / nº76" (caragol)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# PARROQUIA SAN PEDRO APOSTOL DE SUECA. APADRINADA POR FRANCISCO VIDAL GUILLEM Y ANA VIDAL ALCAÑIZ #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús del Grau de València a la mateixa ubicació on està actualment.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en la part alta d'una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i esta mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions Entorn a l'Any 2002 es va badar la campana menor de les del conjunt del campanar, sent canviada per una nova. Aquesta va ser fosa als tallers de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) i apadrinada per Francisco VIDAL i Ana Vidal. Suposem que seria instal·lada amb la truja de ferro de l'anterior campana i copiats alguns dels seus elements decoratius a la campana nova. En 2011 va ser baixada del campanar junt a altres dos campanes per canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Aquests treballs es feren amb subvenció de la Diputació de València i la resta del finançament a càrrec de la Parròquia de Sant Pere. L'empresa encarregada de portar a terme la restauració va ser Electrorecamp S.L. i la campana va ser pujada a la torre en juny del mateix any.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (11-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-03-2015
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF