Santíssim Crist de la Sang (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12375)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 68
Altura del bronze 58
Vora 6
Pes aproximat 182
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2000
Descripció En primer lloc trobem al terç amb l'advocació a la que està dedicada la campana: "#SANTISSIM CRIST DE LA SANG#". Al mig està en primer lloc un Crucifix amb el cartell habitual damunt la imatge de Crist: "INRI". Aquestes sigles es corresponen a l'abreviatura de "IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM", cartell que segons els Evangelis Pilat va col·locar sobre la Creu i que podem traduir com: "JESUS NATZARÉ EL REI DELS JUDEUS". En segon lloc està el segell de la Parròquia: "PARROQUIA SAN PEDRO / SUECA". Seguidament trobem dos referències a l'Any Jubilar celebrat en el 2000 amb motiu del segon mil·lenari del naixement de Crist: "JESUCRIST AHIR, HUI I SEMPRE". Aquesta envolta al logotip de l'Any Jubilar, que compta amb el lema en llatí: "IUBILAEUM A. D. 2000 / CHRISTUS / IERI / ODIE / SEMPRER". Baix trobem una inscripció amb el noms dels padrins i donants: "VA SER COSTEJADA PELS SEUS PADRINS SALVADOR MAÑEZ MODESTO I JULIA ALIÑO BELTRAN". Seguidament indica la marca de fàbrica: "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA / #Abel Portilla# / me Fecit / nº79". La primera part d'aquesta és el logotip de l'empresa, mentre que el nom del fonedor i l'autoria es realitzaren amb un objecte incidint amb ell al motle. Finalment al mig peu està el nom de la ciutat i la data de benedicció: "#SUECA 29 DE JUNY DE L'ANY 2000#".
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "#SANTISSIM CRIST DE LA SANG#"
(2 cordons)
(garlada)
Mig (M) (00) (sargantana) (Santíssim Crist) "INRI" (colom)
(03) (Segell de la Parròquia) "PARROQUIA SAN PEDRO / SUECA"
(06) "JESUCRIST AHIR, HUI I SEMPRE" (Logotip de l'Any Jubilar) "IUBILAEUM A. D. 2000 / CHRISTUS / IERI / ODIE / SEMPRER" / "VA SER COSTEJADA PELS SEUS PADRINS SALVADOR MAÑEZ MODESTO I JULIA ALIÑO BELTRAN"
(09) (marca de fàbrica) "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA / #Abel Portilla# / me Fecit / nº79" (caragol)
Mig peu (MP) (2 cordons)
06) "#SUECA 29 DE JUNY DE L'ANY 2000#"
(2 cordons)
Peu (cenefa vegetal entre cos cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús del Grau de València a la mateixa ubicació on està actualment.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en la part alta d'una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i esta mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor d'impulsos.
Intervencions Entorn a l'Any 2000 es va badar la campana menor de les del conjunt del campanar, sent canviada per una nova. Aquesta, fosa als tallers de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria), va ser costejada pels padrins de la mateixa: Salvador Mañez i Julia Aliñó. Suposem que seria instal·lada amb la truja de ferro de l'anterior campana i copiats alguns dels seus elements decoratius a la campana nova. En 2011 va ser baixada del campanar junt a altres dos campanes per canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Aquests treballs es feren amb subvenció de la Diputació de València i la resta del finançament a càrrec de la Parròquia de Sant Pere. L'empresa encarregada de portar a terme la restauració va ser Electrorecamp S.L. i la campana va ser pujada a la torre en juny del mateix any.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (11-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-03-2015
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF