Maria Beneta (2) - Parròquia de Sant Joan Evangelista - BENIFAIRÓ DE LA VALLDIGNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12312)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 55
Vora 7
Pes aproximat 145
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1960
Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos. Seguidament, al mig, disposa d'una creu llatina i aquesta inscripció amb el seu nom: "MARIA BENITA". Finalment, al mig peu hi ha altra inscripció amb l'any i el nom de la localitat: "REFUNDIDA AÑO 1960 / BENIFAIRO DE VALLDIGNA". Tot i que no té la marca de fàbrica, la campana es pot relacionar amb altres de la foneria Hermanos Roses de Silla. Aquests varen fondre des de mitjans dels anys 50 campanes molt més senzilles i desproveïdes de les habituals decoracions emprades durant les dècades anteriors.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu llatina)
(06) "MARIA BENITA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "REFUNDIDA AÑO 1960"
(06) "BENIFAIRO DE VALLDIGNA"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Roses
Estat actual L'estat de conservació és regular. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol continu
Intervencions La mecanització de la campana podria ser uns anys posterior a la seua fosa i possiblement que aprofitaren el capçal d'una truja de ferro instal·lada pels Roses de Silla. Es dotà amb motor de vol continu i electromall trifàsic que posteriorment es canvià per altre monofàsic.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora per eliminar, la brutícia acumulada i renovar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ELECTRORECAMP (2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-08-2020
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF