Benissants (2) - Parròquia de la Mare de Déu del Carme - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12291)

Localització Campanar
Diàmetre 56
Pes real 104
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció En el terç trobem aquesta inscripció: "# # # SANTOS ABDON Y SENEN # #"; que indica l'advocació a la que està dedicada la campana, en aquest cas als patrons de Sueca. Baix continua indicant el nom de la donant del bronze: "A EXPENSAS DE ADELA CUCARELLA". Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment al mig peu està el nom del lloc per al que va ser fosa i la data: "# # # SUECA AÑO MARIANO 1954 # # #". Aquesta inscripció està acompanyada per l'expressió "Año Mariano", que recorda que en l'any 1954 es va celebrar el primer centenari de la definició del Dogma de la Inmaculada Concepció, promulgat en l'any 1854 per Pius IX a la bula Ineffabilis Deus.
Espatlla (H) (cordó)
(cenefa vegetal)
Terç (T) (cordó)
"# # # SANTOS ABDON Y SENEN # #"
(cordó)
(06) "A EXPENSAS DE ADELA CUCARELLA"
(cordó)
(02) (04) (06) (08) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # SUECA AÑO MARIANO 1954 # # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca els Quarts.
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Estaria ubicada en algun terrat del temple parroquial. Comptaria amb truja de ferro de la casa Roses i possiblement cigonyal per voltejar-la.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro en el primer nivell del campanar. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall, a més compta amb batall lligat. Vist l'estat en que es troba seria recomanable canviar la instal·lació actual, que no té cap vinculació amb la tradició local. La truja de ferro deuria ser canviada per altra de fusta de perfil tradicional local i el motor de vol continu per altre d'impulsos, que permeta tocar la campana manualment i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1954 als tallers de la foneria Roses, dirigida per Germán Roses. Com indiquen les inscripcions es va fondre a expenses de Adela Cucarella, sent beneïda i inagurada el mateix any de fondre-la. Quan es va construir el nou campanar passà a ocupar el primer nivell, canviant Manclús la truja per altra nova i mecanitzant-la amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Mesures aproximades.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (11-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-02-2015
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-11-2020
  Convertir a PDF