Mare de Déu del Carme (3) - Parròquia de la Mare de Déu del Carme - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12290)

Localització Campanar
Diàmetre 71
Pes aproximat 207
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1956
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "VIRGEN DEL CARMEN". En ella trobem l'advocació a la que està dedicada, que és a més la titular del temple parroquial. Seguidament al mig indica la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". A continuació trobem aquesta inscripció: "SUFRAGADA POR UNAS PERSONAS DEVOTAS / SIENDO CURA PARROCO / D. ANTONIO BELLVER SOLER / Y ALCALDE DE LA CIUDAD / MANUEL SERRANO PLA / SUECA AÑO 1956". En ella indica en primer lloc com va ser sufragada, seguint baix amb el nom del rector i l'alcalde del moment. Per últim trobem junts el lloc per al que va ser fosa la campana i la data.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "VIRGEN DEL CARMEN"
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "SUFRAGADA POR UNAS PERSONAS DEVOTAS / SIENDO CURA PARROCO / D. ANTONIO BELLVER SOLER / Y ALCALDE DE LA CIUDAD / MANUEL SERRANO PLA / SUECA AÑO 1956".
(09) (Imatge de la Mare de Déu del Carme)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(garlanda vegetal)
Tocs actuals de campanes Recepica i volteja automàticament. Toca les Hores.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat original Estaria ubicada en algun terrat del temple parroquial. Comptava amb truja de ferro del model Manclús Vella i cigonyal per voltejar-la.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro en el primer nivell del campanar. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall, a més compta amb batall lligat. Vist l'estat en que es troba seria recomanable canviar la instal·lació actual, que no té cap vinculació amb la tradició local. La truja de ferro deuria ser canviada per altra de fusta de perfil tradicional local i el motor de vol continu per altre d'impulsos, que permeta tocar la campana manualment i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions En l'any 1956 el rector D. Antonio Bellver va encarregar la fosa d'una campana a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Una vegada fosa es va dotar amb truja de ferro i portada a la parròquia per a la seua benedicció. Quan es va construir el nou campanar passà a ocupar el primer nivell, canviant Manclús la truja per altra nova i mecanitzant-la amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (11-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-02-2015
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-01-2021
  Convertir a PDF