Mare de Déu dels Dolors (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - NOVELDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12278)

Localització Sala Alta de les Campanes
Diàmetre 47
Altura del bronze 41
Vora 5
Pes aproximat 60
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1866
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció, que escomença al terç i acaba al mig: "SE HIZO SIENDO CURA DE NOVELDA DON JUAN FRANCISCO / MARTINES VIRGEN DE LOS DOLORES AÑO 1866". En ella trobem en primer lloc el nom del rector que estava al front de la Parròquia de Sant Pere quan es va fondre la campana i que segurament encarregaria la seua fosa. Curiosament indica el nom del poble, fet constant des dels anys quaranta del segle XX, però poc habitual al segle XIX. Seguidament trobem l'advocació a la que està dedica la campana, la Mare de Déu dels Dolors, i finalment l'any en que es va fer. Al mig hi ha una imatge de la Mare de Déu que sembla estar rodejada d'una inscripció. No obstant per errades de fosa sols es pot llegir: "ROG"; per tant es possible que es tracte d'alguna oració mariana o aclamació a la Puríssima.
Anses Anses amb decoracions antropomòrfiques.
Espatlla (H) (2 cordons)
(cenefa de triangles)
Terç (T) (2 cordons)
"SE HIZO SIENDO CURA DE NOVELDA DON JUAN FRANCISCO"
(2 cordons)
Mig (M) "MARTINES VIRGEN DE LOS DOLORES AÑO 1866"
(02) (Mare de Déu amb atributs marians)
(06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement seria repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall per repicar-la sense haver de pujar al campanar. Es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Suposem que comptaria amb la corresponent truja de fusta i algun mecanisme per tocar-la, com una llarga corda unida al batall per repicar.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala Alta de les Campanes, que es correspon al tercer cos del campanar. Compta amb truja de ferro, molt oxidada per estar la campana exposada als agents atmosfèrics. Està mecanitzada amb motor de vol continu, mentre que el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la mateixa, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Finalment deuria ser mecanitzada amb motor d'impulsos, que facilite el seu toc manual i emule l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Segons indiquen les inscripcions la campana va ser fosa en l'any 1866 sent rector de la parròquia Mn. Juan Francisco Martínez. Tot i que no indica el seu fonedor, possiblement es tracte de Jaime ROSES VILA, del qual hi han diverses campanes repartides per la província d'Alacant. La creu amb pedestal, el tipus de lletra i els triangles decorats són característics d'aquest fonedor. La truja original es va canviar per altra de ferro a càrrec de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida possiblement durant l'any 1956, quan aquesta foneria va fer tres campanes. En 1964 no va ser mecanitzada amb les campanes grans, possiblement es portara a terme en 1977 amb la refosa de la campana gran.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra (17-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-01-2015
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF