Sant Josep (6) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - NOVELDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12277)

Localització Sala Baixa de les Campanes
Diàmetre 107
Altura del bronze 92
Vora 10
Pes aproximat 709
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1977
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada la campana: "SAN JOSE". Seguidament al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C, INDUSTRIA. 27 / VALENCIA", element molt habitual en les campanes industrials. Finalment al mig peu trobem el nom del poble i la data de fosa: "NOVELDA. AÑO 1.977". La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN JOSE"
(5 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (Custòdia)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C, INDUSTRIA. 27 / VALENCIA"
(06) "NOVELDA. AÑO 1.977"
Mig peu (MP) (7 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat anterior Comptava amb un martell trifàsic per repicar automàticament. Desconeixem si es va instal·lar en 1977 o era de l'anterior campana.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala Baixa de les Campanes, que es correspon al tercer cos del campanar. Compta amb truja de ferro, molt oxidada per estar la campana exposada als agents atmosfèrics. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall, mentre que el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la mateixa, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Finalment deuria ser mecanitzada amb motor d'impulsos, que facilite el seu toc manual i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions La campana es el resultat de la refosa d'una anterior, fosa per Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida en l'any 1940 0 1941. Aquesta es va badar en 1977 i la casa Manclús del Grau de València la va baixar per refondre-la als seus tallers. Finalment quedà instal·lada en el segon cos del campanar amb la mateixa truja de ferro que l'anterior campana i els mecanismes per al seu toc automàtic (motor de vol continu i martell trifàsic). El batall amb que comptava ha estat canviat posteriorment per ELECTRORECAMP.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra (17-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-01-2015
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF