Petra (1) - Parròquia de Sant Roc de Benialí - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1222)

Localització Església parroquial
Diàmetre 46
Altura del bronze 40
Pes aproximat 56
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1900
Descripció La campana té al terç una inscripció en espayol que diu així: "OID Y VEVIRA VUESTRA ALMA PETRA ✱ I900 ✱". Aquesta té algunes errades i correctament seria: "OID Y VIVIRÁ VUESTRA ALMA PETRA (AÑO) 1900". La primera part de la inscripció és un fragment del llibre del profeta Isaïes (55:3). Al mig té una creu de calvari. La creu i la garlanda amb triangles decorats del terç estan documentades a altres campanes de la foneria Hijos de L. Roses d'Albaida, motiu pel qual es podria atribuir la campana als seus tallers.
Terç (T) (2 cordons)
"OID Y VEVIRA VUESTRA ALMA PETRA ✱ I900 ✱"
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta de perfil tradicional local
Estat original La campana estava instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta antiga de perfil tradicional local i batall.
Estat actual BADADA. Presenta un clevill al llavi que es dirigeix cap al mig. Està situada als peus del temple parroquial, depositada directament a terra. La truja està guardada en un altre lloc i es conserva íntegra.
Intervencions Durant la segona meitat del segle XX es va badar i la baixaren de la torre. La campana s'ha anat guardant a diversos llocs del temple parroquial.
Propostes Cal soldar la campana als tallers d'una empresa especialitzada amb la finalitat de recuperar el seu ús i la sonoritat original. Pel que fa a la truja de fusta, aquesta s'ha de restaurar i tractar per conservar les peces de fusta, fabricant ferratges i rodaments nous que permeten instal·lar el conjunt a la sala de les campanes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Sembla ser del Servei de Recuperació (nota de F. Xavier Martín).

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (13-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (21-06-2020)
 • CAMPANERS DEL COMTAT (21-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-06-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF