Campana grossa (2) - Parròquia de Sant Julià d'Unarre - LA GUINGUETA D'ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència 12215)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 86
Pes aproximat 368
FonedorBALLESTEROS, PAULINO
Any fosa 1893
Descripció Al finestral que dóna a la façana hi ha la campana més grossa, amb un diàmetre de 86 cm i un pes aproximat de 370 kg. La inscripció ens dóna el nom del fonedor i també l'any de la fabricació així com l'advocació i els padrins BALLESTEROS ME HIZO - AÑO 1893 / SAN JULIAN O. M. ORA PRO NOBIS / SE FUNDIO POR COMISION DE JUAN FARRE, MARCELINO NAT, ANTONIO RAMONET.
Està en molt mal estat, doncs a més d'esquerdada li falten fragments de la part ampla del vas, per la qual cosa és fora de servei. No dóna nota i a més el batall es troba a terra. El jou és de fusta i pissarra i es troba en estat regular.
En Tonet Picolo de casa Tonya (62 anys el 1994) recorda haver sentit explicar al seu pare que després d'haver-la fet voltar molt, la campana es va escalfar i es va esquerdar a l'arrambar-s'hi una peça de llana. No és el seu record l'any que es va esquerdar.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 18-11-2014
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 29-06-2022
  Convertir a PDF