Roc (3) - Parròquia de Sant Roc de Benialí - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1221)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 90
Altura del bronze 66
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 422
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1951
Descripció La campana té diversos cordons al terç i una garlanda amb motius religiosos i vegetals. Al mig trobem una creu i la marca de fàbrica, rodejada d'una garlanda: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig presenta una imatge del Sagrat Cor de Jesús i aquesta inscripció: "ROQUE / BENIALI 16 DE AGOSTO / AÑO SANTO 1951 / SIENDO ALCALDE D. ENRIQUE ALEMANY / Y CURA PARROCO D. FRANCISCO MAS / PADRINOS JAIME ROSTOLL / ALEMANY Y MARIA ROS ALEMANY. Esta indica el nom del poble, possiblement la data de benedicció o inauguració (és la festa de Sant Roc) i els noms del rector i l'alcalde, així com dels padrins. Les lletres estan en relleu i les dels padrins adherides després de la fosa.
Terç (T) (4 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos i vegetals)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "ROQUE / BENIALI 16 DE AGOSTO / AÑO SANTO 1951 / SIENDO ALCALDE D. ENRIQUE ALEMANY / Y CURA PARROCO D. FRANCISCO MAS / PADRINOS JAIME ROSTOLL / ALEMANY Y MARIA ROS ALEMANY"
(09) (Sagrat Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
(garlanda)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al ball.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic. Volteig manual els principals dies festius.
Truja Ferro Manclús nova
Estat anterior L'any 1994 tenia una truja metàl•lica Manclús vella robellada i sense pintar. El batall estava trencat en aquell moment i presentava una llarga corda al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat actual Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús de tipus nou i mecanitzada amb electromall monofàsic. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de la foneria Manclús i instal·lada amb truja de la mateixa foneria l'any 1951. L'any 2000 Industrias Manclús, successora de la foneria, va canviar la truja per altra nova, també de ferro. Posteriorment es va mecanitzar amb electromall monofàsic.
Propostes Vist l'estat en què es troba, proposem la restauració del conjunt. Cal baixar-la del campanar per netejar-la per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local que imite el de la truja de la campana Petra (guardada a l'interior del temple parroquial). Es podria mecanitzar amb motor d'impuls però es recomana conservar el volteig manual als dies assenyalats.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (13-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (21-06-2020)
  • CAMPANERS DEL COMTAT (21-06-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-06-2020
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0