Campana grossa (3) - Parròquia de Sant Pere de Jou - LA GUINGUETA D'ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12205)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 85
Pes aproximat 356
FonedorJAQUET, IGNATIUS
Any fosa 1831
Descripció Del mateix fonedor hi ha una campana més grossa, amb un diàmetre de boca de 85 cm i un pes aproximat de 350 kg amb la mateixa inscripció que l'anterior però amb un altra advocació SANTA MARIA E BARBARA ORATE PRO NOBIS.
Està en disposició funcional manual i a més porta incorporat un martell d'hores. Pel fet d'estar esquerdada es troba fora d'ús. Encara que l'esquerda és petita, és suficient per llevar-li el so, per la qual cosa no sabem quina nota fonamental donaria, tot i que conserva el batall en bon estat. El jou és de fusta, contrapesat amb llosa i el seu estat és entre regular i dolent.
Aquesta campana és la que sonava més bé del campanar, però el dia que va acabar la guerra van estar tocant les campanes tota la nit, segons conta Cisco Pontarró, doncs ell mateix hi va participar, i quan estava calenta algú hi va acostar alguna peça de llana i es va produir l'esquerda.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 13-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-07-2020
  Convertir a PDF