Campana (0) - Parròquia de Sant Pere de Jou - LA GUINGUETA D'ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12201)
Localització Espadanya
Diàmetre 32
Pes aproximat 19
Any fosa 1701
Descripció A l'espadanya d'un sol ull hi ha una petita campana de 32 cm de diàmetre i un pes aproximat de 19 kg. No assenyala el nom del fonedor però sí la data de fabricació: 1701. L'epigrafia a la part de dalt de la campana en dóna l'advocació: YESUS # MARIA # JOSEPH # SANCTA BARBARA.
Segons assenyala Cisco Pontarró i Font de casa Marçal, nascut el 1923, aquella campana es feve servir quan volive pedregar. Quan baixave la broma blanca de damont del bosc se tocave la campana i la pedra mai arribave aqui.
La campana està en disposició funcional amb batall amb corda fins a l'església. Està en bon estat i dóna com a fonamental un Si amb bon Hum tot i que falta algun harmònic. El so però és bo. El jou és de fusta i tirants de ferro i està en bon estat.
Segurament aquesta campana era l'única que disposava el temple abans de la construcció del campanar.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Nota de l'editor. Pensem més aviat que era una típica campana de senyals, per als tocs diaris o de protecció com aquest cas, i sobre tot per comunicar-se amb el campanar i els campaners, com és habitual per tot arreu.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-07-2020
  Convertir a PDF