Campana (1) - Capella de la Mare de Déu del Roser d'Isavarre - ALT ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12195)
Localització Espadanya
Diàmetre 62
Pes aproximat 138
Any fosa 1689
Descripció La campana que estatja l'espadanya és de mida mitjana amb un diàmetre de 62 cm i un pes aproximat de 140 kg. No assenyala el nom del fonedor però si la data de fabricació, 1689, amb la inscripció SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS en caràcters gòtics a la part alta de la campana i per sobre d'una orla vegetal. Al peu hi ha una creu sobre pedestal.
Està en disposició manual per ser brandada amb una palanca i corda que baixa fins el temple. Dóna com a nota fonamental un Sol diesi amb un so molt bo. El jou és de fusta i tirants de ferro, en bon estat, tot i ser molt vell.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Si es verifica la data de la campana, seria una de les més tardanes en utilitzar lletra gòtica. Nota de l'editor.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-06-2020
  Convertir a PDF