Campana grossa (2) - Parròquia de Sant Llorenç d'Isavarre - ALT ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12194)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 98
Pes aproximat 545
Any fosa 1733
Descripció La més grossa està esquerdada i té un diàmetre de 98 cm amb un pes aproximat de 545 kg i és dedicada al titular de la parròquia, no porta el nom del fonedor però si la data de fabricació: 1733.
Circumdant el terç superior porta la inscripció SANTI LAURENTIUS VINCIT CHRISTUS REGNAT ORA PRO NOBIS / CHRISTUS IMPARAT AB OMNI MALO NOS DEFENDIT. Està profusament ornamentada amb baix relleus a quatre cares on s'hi veu Sant Llorenç amb la palma, Sant Miquel, la Mare de Déu del Roser i una creu de terme. La campana està en disposició manual i malgrat estar esquerdada s'endevina una fonamental en Fa. El batall està en bon estat, i també el jou, que és de fusta.
La senyora Nativitat Sala de Casa Constancet ens informa que ella l'havia sentit tocar de jove i tenia molt bon so. Diu que es va esquerdar quan intentaven endur-se-la, ja abans de guerra.
Estat actual Hi ha una reixa de protecció contra aus darrere la campana de manera que l'exposa a la brutícia produïda pels ocells. És una mala solució patrimonial.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
Actualització 21-01-2016
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-08-2020
  Convertir a PDF