Campana petita (1) - Parròquia de Sant Llorenç d'Isavarre - ALT ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12193)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 73
Pes aproximat 225
FonedorDENCAUSSE, DOMINIQUE
Any fosa 1855
Descripció La segona campana del campanar és més moderna i més petita. Té un diàmetre de 73 cm i un pes aproximat de 225 kg. Porta el nom del fonedor i la data de fabricació: D. DENCAUSSE F. 1833 i també la inscripció SAN LORENZO MARTIR / JAUME MOGA REGIDOR / RAMON DE VISA.
Està en disposició manual i actualment es fa servir per totes les funcions que es celebren a l'església, és a dir quan hi ha missa i també pels casaments i enterraments. Per Sant Llorenç, que és festa major, es fa voltar. Dóna com a nota fonamental un Do i té un so molt bo. El jou és de fusta i està en bon estat.
Estat actual Hi ha una reixa de protecció contra aus darrere la campana de manera que impedeix tocar-la, especialment ventar-la, i també l'exposa a la brutícia produïda pels ocells. És una mala solució patrimonial.
Valoració Campana interessant. Cal documentar-la en cas de trencament abans de la seva refosa.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Proposem la data de 1855 ja que Dominique DENCAUSSE 1830-1867 comença a fondre campanes a Barcelona al 1855. (Nota de l'editor)

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
Actualització 21-01-2016
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 19-09-2020
  Convertir a PDF