Campana petita (1) - Parròquia de Sant Esteve d'Estaís - ESPOT - CATALUNYA

(Referència 12180)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 58
Pes aproximat 113
Any fosa 1500ca
Descripció Al finestral de migdia s'hi troba una segona campana també molt antiga, malgrat que no porta data. Té un diàmetre de boca de 58 cm i un pes aproximat de 115 kg. La inscripció en lletra gòtica és situada al terç superior amb la clàssica llegenda AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TECUM. A sota, a banda i banda, alineades amb l'ampit del finestral, s'hi veuen dos baixos relleus: l'un amb la Mare de Déu amb el Nen i l'altra amb el Calvari, amb Crist, laa Mare de Déu i Sant Joan.
La campana és fora de disposició funcional, amb una nota fonamental de La i un so dolent,com a causa d'un defecte de fundició, on el bronze va quedar esponjat amb bombolles.
El jou presenta la singularitat de ser curt i no contrapesat, fet que reforça la sospita que és el primitiu i tantmateix es troba en força bon estat.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 06-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-05-2020
  Convertir a PDF