Maria Assumpta, Campana grossa (4) - Parròquia de Santa Maria d'Escaló (anteriorment Santa Helena) - LA GUINGUETA D'ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12172)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 92
Pes aproximat 451
FonedorESCOUBED, BERTRAND (RAMOUZENS)
Any fosa 1900
Descripció La campana més grossa té un diàmetre de 92 cm de boca, amb un pes aproximat de 450 kg, batejada amb el nom de Mª Assumpta: MARIA ASSWUMTIONES NOMINOR, fabricada per la firma ESCOUBED FONDEUR. RAMOUSENZ, 1900. L'epigrafia es completa amb la llegenda FCU. PLANISOLES PARROCHUS JOANES CORS JHS 1900 TUBA DEI SUM QUE AU ECCLESIAM VOCO / TEMPESTATE FUGO / MORTUOSPLORO / MALOS CRUSCIO / ET BONOOS EXHILARO.
Està en bon estat i en disposició manual, accionada des de l'església. Al mig de la campana hi ha els baixos relleus d'una creu, la Mare de Déu i Sant Joan., Dóna una fonamental de La bemoll, pperò amb un so regular, doncs fallen principalment els harmònics de dominant. Té un batall excessivament llarg i per tant desequilibrat. El jou és fet de fusta amb tirants de ferro contrapesat amb llosa. Degut al seu mal estat està travat, per la qual cosa la campana no pot ser ventada.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 05-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-06-2020
  Convertir a PDF