Campana (2) - Parròquia de Santa Maria d'Escaló (anteriorment Santa Helena) - LA GUINGUETA D'ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12170)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 67
Pes aproximat 174
Any fosa 1800ca
Descripció Una tercera campana té un diàmetre de boca de 67 cm amb un pes aproximat de 175 kg. No indica ni la data de fabricació ni el nom del fonedor. Porta la inscripció AVE MARIA GRATIA PLENA JHS TECUM BENEDITA. D'acord amb aquella inscripció la campana està circumcidada de baixos relleus relatius a escenes de la vida de la Mare de Déu: l'Anunciació, la Verge amb el Nen i l'escena del Calvari amb la Mare de Déu i Sant Joan.
En disposició manual, està en desús. La campana està en bon estat i dóna de fonamental un Do diesi, amb un so bo. El jou és de fusta i en mal estat, doncs està trencat pel mig i fixat per evitar ser brandat.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Data aproximada

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 05-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF