Martina i Ota (1) - Parròquia de Sant Martí d'Escalarre - LA GUINGUETA D'ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència 12165)
Localització Espadanya
Diàmetre 69
Pes aproximat 190
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1959
Descripció A la dreta hi ha situada la campana més moderna, amb un diametre de 69 cm i un pes estimat de 190 kg, porta el nom inscrita al terç superior i va ser batejada com a MARTINA / OTA. El primer es deriva del titular del temple, mentre que el segon és degut al fet que el capellà que regia la parròquia quan es va col·locar la campana portava el nom d'Ot.
A més de l'esmentada, ja al mig de la campana, porta la inscripció FUNDICION DE SALVADOR MANCLUS. C. INDUSTRIA 27 VALENCIA i ESCALARRE amb relleus d'una creu i una figura poc identificable.
La disposició funcional és manual i l'estat de la campana és bo. De so regular condicionat pel material del jou, que és de ferro, dóna un so fonamental que es dispersa entre Sol diesi, Fa diesi i La. El jou metàl·lic, que està en bon estat, porta la inscripció S. MANCLUS. GRAO. VALENCIA.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor CIURANA I ABELLÍ, Blai
Actualització 17-03-2023
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF