Campana (1) - Parròquia de Sant Martí de Borén - ALT ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12157)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 78
Pes aproximat 275
FonedorBALLESTEROS, PAULINO
Any fosa 1893
Descripció El campanar de l'església estatja dues campanes foses al segle XIX, però en temps molt distants.
La més moderna està en el finestral de llevant, amb un diàmetre de boca de 78 cm i un pes aproximat de 275 Kg, i està en disposició funcional manual. Porta el nom e Santa Bàrbara inscrit en el terç superior i també el nom del fonedor i la data segons la inscripció SE FUNDIO SIENDO ALCALDE JUAN CARRERA Y SINDICO RAMON PERET AÑO 1893 (en un quadret en la panxa o el mig de la campana) BALLESTEROS ME HIZO. També hi ha el relleu d'una santa Bàrbara i una creu.
L'estat del vas és bo i dóna com a nota fonamental un Do diesi, encara que el so és regular. El jou és de fusta amb tirants de ferro i està en bon estat.
Prop de la campana també s'hi veu el suport del martell de rellotge. Segurament tocaria quarts.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier; ROIG, Francesca [Entre el seny i la rauxa - Campanars i campanes al Pallars Sobirà - Editorial Fonoll - Juneda] (2014)
Actualització 04-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-09-2020
  Convertir a PDF