Campana grossa (2) - Parròquia de Sant Jaume de Berrós Jussà - LA GUINGUETA D'ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12154)
Localització Espadanya
Diàmetre 56
Pes aproximat 102
Any fosa 1820
Descripció Disposa de dues campanes que ocupen els dos espais de l'espadanya.
L'altra campana, situada a la fornícula esquerra de l'espadanya, té un diàmetre de 56 cm i un pes aproximat de 102 Kg, amb la inscripció S. MARIA ORA PRO NOBIS PER JAOMETI... i la data de 1820. Al flanc del vas hi ha uns baixos relleus d'una creu,m una custòdia i la imatge de santa Bàrbara.
La disposició funcional és manual. Dóna un Mi de nota fonamental i el so és bo. El jou s'ha fetde nou el 1998 a Holanda, per un holandès resident a Berrós i és de fusta, i per tant està en molt bon estat.
Valoració Hauria d'incoar-se expedient per a incloure la campana i la instal·lació original en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa de l'interés del conjunt.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier; ROIG, Francesca [Campanars i campanes al Pallars Sonora - Editorial Fonoll - Juneda] (2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 04-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-06-2020
  Convertir a PDF